22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσωπικά δεδομένα πολιτών για τον κορωνοϊό, χρησιμοποίησε ο Όρμπαν στην προεκλογική του εκστρατεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βίκτορ Όρμπαν και το κυβερνών κόμμα του, Fidesz, φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν δεδομένα πολιτών από τις εγγραφές στην πλατφόρμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, για να διαδώσουν προεκλογικά μηνύματα, πριν τις κάλπες του Απριλίου 2022, όπως αναφέρει έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο δεδομένα από εισαγωγές εμβολίων για να βοηθήσουν τη Fidesz, αλλά και δεδομένα από αιτήσεις φορολογικών πλεονεκτημάτων και εγγραφές μελών σε ενώσεις. Αυτό παραβιάζει τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, αναφέρει η έκθεση — και θολώνει τη γραμμή μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κυβερνητικών πόρων στην Ουγγαρία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί από την ΕΕ για σοβαρά ζητήματα με το κράτος δικαίου.

«Η χρήση προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που συλλέγονται για να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες για να τους βομβαρδίσουν με μηνύματα πολιτικής εκστρατείας είναι προδοσία εμπιστοσύνης και κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε η Ντέμπορα Μπράουν, ανώτερη ερευνήτρια τεχνολογίας στο Human Rights Watch.

«Η ουγγρική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να εκμεταλλεύεται προσωπικά δεδομένα για πολιτικές εκστρατείες και να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εκλογές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα άτομα που υπέβαλαν τα προσωπικά τους δεδομένα σε κυβερνητικό ιστότοπο για να εγγραφούν για το εμβόλιο COVID-19 έλαβαν πολιτικά μηνύματα με σκοπό να επηρεάσουν τις εκλογές για την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Όρμπαν κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία ως πρωθυπουργός στις εκλογές του Απριλίου 2022, αλλά διεθνείς παρατηρητές είπαν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι γενικές εκλογές δεν ήταν δίκαιες

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό