32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Προσπαθεί να δώσει «άμεση απάντηση» στα προβλήματα του συστήματος υγείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας πάσχει από έλλειψη γιατρών, αλλά εκτός αυτού η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει και το πρόβλημα των λιστών αναμονής για τις ιατρικές επισκέψεις και τα χειρουργεία.

«Ο στόχος είναι να δώσουμε μια άμεση απάντηση» στα προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας, με «περισσότερο ανθρωπισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία

«Θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής για τις ιατρικές επισκέψεις και τα χειρουργεία», όπως και να αναδιοργανώσουμε «τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών», προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους, επισήμανε ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης, που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Απριλίου.

Για να μετριασθεί η συμφόρηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, αυτό το σχέδιο προβλέπει κυρίως τη δημιουργία «κέντρων κλινικής φροντίδας» που θα αναλαμβάνουν τα λιγότερο περίπλοκα περιστατικά.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης οικογενειακών γιατρών ανοίγοντας 900 νέες θέσεις στα κέντρα υγείας και να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, όταν η κρατική υπηρεσία δεν δύναται να ανταποκριθεί.

Για να επωφεληθούν από τις παροχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Πορτογαλίας, οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να εγγραφούν σε ένα κέντρο υγείας, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας και το οποίο θα τους αναθέσει έναν οικογενειακό γιατρό.

«Περισσότεροι από 266.000 άνθρωποι» είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Άνα Πόλα Μαρτέν.

«Είναι ανησυχητικό!», υπογράμμισε η υπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αυτού του σχεδίου, το οποίο προβλέπει επίσης την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ψυχική υγεία, όπως και μέτρα για να βελτιωθεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των εγκύων και των καρκινοπαθών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό