23.3 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Προσοχή: Τα έχουμε όλοι σπίτι και υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν καρκίνο λέει η επιστήμη

Ειδήσεις Ελλάδα

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα αρωματικά χώρου προκαλούν καρκίνο, ειδικότερα λόγω της παρουσίας επιβλαβών χημικών στις συνθετικές ουσίες σε αρωματικά κεριά, στικς και εντομοαπωθητικά. Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

Αποσμητικά χώρου: Πολλά χημικά που βρίσκονται σε προϊόντα για το σπίτι συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Μια μελέτη από τον οργανισμό Breast Cancer Prevention Partners λέει ότι 99 από τα 338 προϊόντα που δοκίμασαν εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου λόγω της παρουσίας ουσιών όπως κυρίως η βενζοφαινόνη, αλλά και η μεθυλική ευγενόλη.

Συνθετικά αρώματα: Τα συνθετικά αρώματα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που μολύνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από προηγούμενες έρευνες  και δημοσιεύεται στο Journal of Xenobiotics αναφέρει ότι τα συνθετικά αρώματα όχι μόνο επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, αλλά προκαλούν και καρκίνο μετά από παρατεταμένη έκθεση.

Αρωματικά κεριά: Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που (PAHs) είναι γνωστά καρκινογόνα. Σε editorial στο Annals of Medicine and Surgery αναφέρεται ότι η συχνή χρήση αρωματικών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης λόγω τοξικών συστατικών όπως η φορμαλδεΰδη και το τολουένιο. Μία άλλη μελέτη που εστιάζει στις εκπομπές PAHs στον αέρα εντός σπιτιού από αρωματικά κεριά αναφέρει ότι είναι κρυφός κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνων.

Ενώ δεν υπάρχει άμεση αιτιακή σχέση μεταξύ των αρωμάτων σπιτιού και του καρκίνου, σημαντικά επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι πολλές συνθετικές αρωματικές ουσίες και συναφή προϊόντα περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό