22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προσοχή στο «άνοιγμα της κοινωνίας» γιατί ελλοχεύει και 4ο κύμα της πανδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σταδιακή επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, την οποία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, «πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο προσεκτικό και ελεγχόμενο», εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα «ενδεχόμενο τέταρτο κύμα» της επιδημίας Co-19, συστήνει σήμερα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Το όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συστήνει συγκεκριμένα να περιμένει «ένα επίπεδο εμβολιασμών στα 35 εκατομμύρια πολιτών με μια πρώτη δόση», το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου και μια πραγματική μείωση της έντασης στα νοσοκομεία προτού άρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας.

Με τίτλο «Άνοιξη 2021: για ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα με υγειονομικούς στόχους», η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση χθες το βράδυ και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, σε τέσσερα στάδια, που εκτείνονται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Το επόμενο στάδιο, η 19η Μαΐου, προβλέπει κυρίως το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων, των εξωτερικών χώρων καφέ και εστιατορίων, των κινηματογράφων και του θεάτρου, όπως και την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 από 19.00 που ισχύει σήμερα.

Ναι στην άρση μέτρων, με το βλέμμα στους υγειονομικούς δείκτες

«Η επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μοιάζει επιθυμητή και ταυτόχρονα απαραίτητη», καθώς «ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και δίνει μια προοπτική στο σύνολο της κοινωνίας, μια προοπτική της οποίας τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη είναι αναμφίβολα τεράστια», υπογραμμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο. Διερωτάται όμως για την «προσωρινότητα της διαδικασίας» και εκτιμά ότι πρέπει «επιτακτικά» να συνοδεύεται από «υγειονομικούς δείκτες», την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται καταγράφει, ναι μεν, πτώση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εάν «κατά τη διάρκεια του ανοίγματος», η κυκλοφορία του ιού σταθεροποιηθεί σε μια «επίπτωση μικρότερη των 100» κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα, «ήτοι 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα» (έναντι περίπου 20.000 σήμερα), «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο εύκολοι για να τους διαχειριστούμε». Στην αντίθετη περίπτωση, θα «είναι πολύ αβέβαιοι», σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

«Μια βεβιασμένη έξοδος» από τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να προκαλέσει «την εμφάνιση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος», τονίζεται στη γνωμοδότηση.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό