19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προς την τελική ευθεία η αγοραπωλησία της Άκτωρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στους νομικούς των δύο πλευρών βρίσκεται η σύμβαση αγοραπωλησίας της Άκτωρ, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως πιθανότατα δεν θα εξαντληθεί το διάστημα που έχει οριστεί (μέχρι 31.3.23) ως περίοδος αποκλειστικότητας για διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Εφόσον δεν προκύψει διαφορά που δεν γεφυρώνεται, ο κυπριακός όμιλος Wade Adams, θα αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές και η Adamas Group (εταιρεία του Δ. Κούτρα) το υπόλοιπο 30% με τίμημα που συνολικά θα κινηθεί στην περιοχή των 163 εκατ. ευρώ. Βάσει πληροφοριών ένα τμήμα του ποσού αυτού θα καταβληθεί κατά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα, που αφορούν σε διάφορες υποχρεώσεις της Άκτωρ, στη συνέχεια.

Η Ελλάκτωρ στο μεταξύ χθες επιβεβαίωσε εμμέσως και την πληροφορία περί πώλησης του 25% του κλάδου ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δηλώνοντας χαρακτηριστικά (όπως έπραξε και για την Άκτωρ αρχικά) ότι «στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων» και πρόσθεσε πως δεν έχει λάβει οιαδήποτε σχετική απόφαση.

Η πώληση των ΑΠΕ θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας για την προσέλκυση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς, ωστόσο, εκτιμάται ότι η Motor Oil (η οποία έχει εξαγοράσει το 75% των ΑΠΕ) διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ελλάκτωρ με τις κινήσεις της αυτές θα αποκτήσει ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για να επικεντρωθεί στις Παραχωρήσεις και το real estate.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων έχει μπροστά της τη διαγωνιστική διαδικασία για την νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ένα περιουσιακό στοιχείο που θα ήθελε να διατηρήσει (σήμερα έχει το 65,8% της υφιστάμενης σύμβασης που λήγει τον Οκτώβριο του 2024).

Για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης της Άκτωρ θα χρειασθεί η τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ και από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Η Ελλάκτωρ θα προβεί σε πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί για την πώληση της Άκτωρ δεν δεσμεύει τη Ελλάκτωρ να πουλήσει την θυγατρική της στους συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της, η ολλανδική Reggeborgh Invest BV και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος για την κατασκευαστική και από την Intrakat.

Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες

Θέμα ημερών είναι το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αγοράς του ακινήτου των 345.567 τ.μ. (πρώην αμερικανική βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης από τη Reds (θυγατρική της Ελλάκτωρ).

Η σύμβαση μεταξύ Reds και ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) που θα αποφέρει στο δημόσιο 40,2 εκατ. ευρώ, πιθανότατα θα υπογραφεί στην Κρήτη την επόμενη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Όπως εκτιμάται η Reds θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά αυτή από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 71,4 εκατ. διάρκειας έως την 30.06.2035 που σύναψε με την Εθνική Τράπεζα και ανακοίνωσε χθες.

Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με τη Reds, θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχεία σε συνδυασμό με τουριστικές κατοικίες, εμπορικό κέντρο και καζίνο η άδεια του οποίου θα προκηρυχθεί στη συνέχεια από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων.

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που έχει λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος η αξιοποίηση του ακινήτου περιλαμβάνει:

A) Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0,4.

B) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός – Αναψυχή» η οποία χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0,15.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό