23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προμηνύματα για δυναμική εκκίνηση στην τουριστική σεζόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Θετικό αντίκτυπο ήδη από τη φετινή τουριστική σεζόν έχει για τα ξενοδοχεία των νησιωτικών περιοχών -και όχι μόνο- η απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα τα δρομολόγιά τους προς την Ελλάδα.

Αν και ο αντίκτυπος αυτός είναι προς το παρόν μικρός, η ξενοδοχειακή αγορά εκτιμά ότι μπορεί η κίνηση αυτή να λειτουργήσει ως «μαγιά» ώστε από την επόμενη χρονιά (2024) να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες αεροπορικές εταιρείες και tour operators.

Ηράκλειο

«Σίγουρα επηρεάζει θετικά την τουριστική κίνηση ο ερχομός πτήσεων νωρίτερα» τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Στο Ηράκλειο αναμένονται νωρίτερα φέτος, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου, κυρίως Γερμανοί και Αυστριακοί. Για το σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι θα κινηθεί μάλλον ανοδικά σε σύγκριση με το 2022, με μία αύξηση 3%-4% στην καλύτερη περίπτωση και μία αντίστοιχη πτώση (3%-4%) στη χειρότερη περίπτωση, αναλόγως των διεθνών συγκυριών.

Ρόδος

Από τις 11 Μαρτίου, δηλαδή νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, αναμένει φέτος τους τουρίστες, μέσω της Easy Jets, η Ρόδος. «Αν και πρόκειται για μικρό αριθμό πτήσεων για τα μεγέθη της κίνησης της Ρόδου», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μαρκόπουλος, «και οι χίλιοι περίπου αυτοί τουρίστες μπορούν να απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλη τη χρονιά και δεν θα ανοίξουν τα εποχιακά για να τους εξυπηρετήσουν, πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική κίνηση σε επίπεδο συμβολισμού, που μπορεί να πιέσει κάποιους tour operators να ξεκινήσουν και αυτοί νωρίτερα τα δρομολόγιά τους από το 2024». «Αυτό χτίζεται σιγά σιγά» επισημαίνει ο κ. Μαρκόπουλος. «Η TUI, λ.χ., δεν προλαβαίνει φέτος να πει ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμά της, ακόμα κι αν το θέλει, και να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά του χρόνου μπορεί να το εξετάσει» και σημειώνει ότι «έχει πάρα πολλά χρόνια να ξεκινήσει η σεζόν πριν από τις 15 Μαρτίου». Οι ξενοδόχοι της Ρόδου προσβλέπουν γενικότερα σε μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά φέτος.

Χαλκιδική

Θετικά χαιρετίζει την κίνηση αυτή και η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, καθώς όσο ανεβαίνει η Θεσσαλονίκη αεροπορικά με νέες συνδέσεις, τόσο αυτόματα ανεβαίνει και η τουριστική κίνηση προς τη Χαλκιδική. Στη Χαλκιδική η σεζόν, όπως αναφέρει στη «Ν» ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων, Γιάννης Λασπάς, θα ξεκινήσει μεν κανονικά, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, αλλά με περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά από την αρχή της σεζόν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Για τη φετινή σεζόν ο κ. Λασπάς αναφέρει ότι οι προκρατήσεις δημιουργούν αισιοδοξία για αύξηση της τουριστικής κίνησης στη φετινή σεζόν, ενώ το 2022 έκλεισε για τη Χαλκιδική με τουριστική κίνηση πολύ αυξημένη από το 2021 και στα ίδια επίπεδα περίπου με το 2019.

Πιερία

Ακόμη και η Πιερία, που παραδοσιακά αντλεί το κύριο μέρος των αφίξεων και διανυκτερεύσεων από τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια ή την εγχώρια αγορά, χαιρετίζει με αισιοδοξία την έναρξη των τουριστικών αεροπορικών πτήσεων νωρίτερα. «Το να υπάρχουν περισσότερες πτήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλής Τσιτλακίδης, «πάντοτε έχει θετικό αντίκτυπο».

Για τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, «υπάρχει φωτεινή δυναμική και πάμε για μια πιο καλή χρονιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη εξωτερική δυσμενής συνθήκη και είδηση», καθώς όπως σημειώνει «υπάρχουν και ειδήσεις που είναι ανησυχητικές όπως οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω Co από το μέτωπο της Κίνας».

Θεσσαλονίκη

Εξαιρετικά καλή χρονιά, παρά την έναρξή του με χαμηλά νούμερα, αποδείχτηκε το 2022 για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα «την πρωτοφανή κίνηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Κωνσταντίνο Τορνιβούκα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης, αυτή η κίνηση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις παθογένειες της πόλης, με κυριότερη την ηχορύπανση του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τα νυχτερινά μαγαζιά, όπως και το έντονο πρόβλημα της εύρεσης πάρκινγκ.

Επιτακτική, εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, Ανδρέα Μανδρίνο, είναι η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, όπως επίσης και η επίλυση του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν με καθεστώς «Sales and Lease back» και κινδυνεύουν πλέον άμεσα με καταγγελία των μισθώσεών τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό