23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου

Ειδήσεις Ελλάδα

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τον θάνατο 19χρονης εγκύου χθες το μεσημέρι στη Νέα Μάκρη, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριανος.

Οι συγγενείς της αποδίδουν την τραγική της κατάληξη σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε κινείται προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση των τυχόν υπευθύνων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της 19χρονης στο νοσοκομείο.

Την έρευνα θα διενεργήσει η προϊσταμένη της Ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τους συγγενείς της γυναίκας, η πρώτη κλήση προς το ΕΚΑΒ έγινε στις 8.30 το πρωί, με ανεπίσημες πηγές από το ΕΚΑΒ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να το διαψεύδουν, αναφέροντας πως η ώρα της πρώτης κλήσης ήταν στις 11 το πρωί. Από την πλευρά του ΕΚΑΒ φέρεται να διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν για την έγκυο δεν έδιναν εικόνα επείγοντος και έτσι δεν τέθηκε ψηλά στην λίστα άμεσης εξυπηρέτησης.

Έπειτα από δεύτερη κλήση, μετά το μεσημέρι, το ΕΚΑΒ μετέβη από την Αρτέμιδα στη Νέα Μάκρη όπου βρήκε την 19χρονη χωρίς τις αισθήσεις της. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, η έγκυος και το έμβρυο δεν τα κατάφεραν.

Υπουργείο Υγείας: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

Το υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, ανέφεραν κύκλοι του υπ. Υγείας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Π. Τσαπανίδου: Η Ν.Δ. άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ

Δριμεία κριτική στη Ν.Δ. για την κατάσταση στο ΕΣΥ άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, σε δήλωσή της για τον θάνατο της νεαρής εγκύου στη Νέα Μάκρη.

«Μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους. Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της» σημείωσε η κ. Τσαπανίδου και συνέχισε λέγοντας: «Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο».

Η κ. Τσαπανίδου κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ». «Αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα. Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Δ. Μάντζος: Η Ν.Δ. εγκατέλειψε το ΕΣΥ

Βέλη κατά της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για «εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους τα τελευταία χρόνια» εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος με αιχμή τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη.

«Βλέπουμε 30 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο» σημείωσε και έθεσε μία σειρά από ερωτήματα: «Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ε.Ε.; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες». «Υπάρχει ευθύνη της Ν.Δ. που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας» παρατήρησε.

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τη Ν.Δ. σημείωσε: «Το 2019 είχαν πει πολλά, προεκλογικά, στη ΝΔ. Έκτοτε, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην υγεία. Είτε ομολογούν την πλήρη αποτυχία είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είτε και τα δύο μαζί -ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Υπενθύμισε παράλληλα πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του».

ΚΚΕ: Τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Το Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης επισκέφθηκε σήμερα ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό περιστατικό με 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της.

«Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι» δήλωσε ο κ. Γκιόκας.

«Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ» πρόσθεσε.

Το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, έθεσε και το ζήτημα των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν στην ανατολική Αττική, που – όπως είπε – «έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», καθώς και το ζήτημα «της δημιουργίας επιτέλους δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής». «Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους – οφέλους, τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις» τόνισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό