16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προηγμένη τεχνολογία τηλεπαθητικής χρήσης υπολογιστών (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εταιρεία Synchron που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει επίσης γραφεία στην Αυστραλία έχει αναπτύξει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου με το οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγχει με νοητικές εντολές υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το εμφύτευμα προορίζεται σε πρώτη τουλάχιστον φάση για χρήση σε ασθενείς με σοβαρή παράλυση.  

Η εταιρεία που έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές του εμφυτεύματος σε ασθενείς στην Αυστραλία έλαβε άδεια από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει δοκιμές και στις ΗΠΑ και το εμφύτευμα θα λάβουν πολύ σύντομα έξι ασθενείς στη Νέα Υόρκη και το Πίτσπουργκ. Το Stentrode επιτρέπει στους ασθενείς να πραγματοποιούν με νοητικές εντολές διαφόρων ειδών ενέργειες που κάνουν οι υγιείς άνθρωποι στην καθημερινότητα τους όπως το να στείλουν γραπτά μηνύματα, να στείλουν e-mails ακόμη και να πραγματοποιήσουν online αγορές.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το Stentrode λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποδοτικά από τον μεγάλο του αντίπαλο που είναι το αντίστοιχο εμφύτευμα που έχει αναπτύξει η Neuralink, εταιρεία που ανήκει στον Ελον Μασκ. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή την στιγμή πέντε εκατ. άτομα που ζουν με κάποιου είδους παράλυση.

Το Stentrode έχει μέγεθος συνδετήρα και είναι στην ουσία μια «σκαλωσιά» από νιτινόλη, ένα εύκαμπτο κράμα τιτανίου και νικελίου. Η σκαλωσιά περιέχει ηλεκτρόδια που καταγράφουν τα σήματα των νευρώνων του εγκεφάλου. To εμφύτευμα εισάγεται μέσω του αυχένα στον οργανισμό του ασθενούς και μέσω των αιμοφόρων αγγείων πηγαίνει και εγκαθίσταται στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τις κινήσεις του ανθρώπου.

Μια δεύτερη μονάδα του συστήματος που εμφυτεύεται στην περιοχή του στήθους του ασθενούς και είναι καλωδιωμένη με το το Stentrode υποδέχεται τα σήματα που στέλνει και τα εκπέμπει σε μια εξωτερική συσκευή η οποία τα στέλνει με την σειρά της σε ένα υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Με αυτή την διαδικασία ο ασθενής μπορεί να ελέγχει ένα κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο σε μια οθόνη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών συστήματα και τεχνολογίες χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών με νοητικές εντολές αλλά οι περισσότερες έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με αυτό το νέο εμφύτευμα.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό