24 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Προειδοποιητικές ετικέτες όπως τα τσιγάρα για τα κοινωνικά δίκτυα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλοι μας έχουμε δει τις υποχρεωτικές ετικέτες στα πακέτα των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών που προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκαλέσουν, όπως καρκίνο του πνεύμονα και βλάβες στο έμβρυο. Τώρα ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Dr. Vivek Murthy θέλει να προσθέσει παρόμοιες ετικέτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άρθρο του στο New York Times τη Δευτέρα, ο Murthy κάλεσε το Κογκρέσο να τοποθετήσει προειδοποιήσεις για την υγεία στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επικαλούμενος διάφορες μελέτες, ο Murthy δήλωσε ότι “τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας” για τη συνεχιζόμενη κρίση ψυχικής υγείας των νέων στις ΗΠΑ.

Εν μέσω μιας ευρύτερης εθνικής επιδημίας μοναξιάς, οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των εφήβων πλήττεται όλο και περισσότερο κατά την τελευταία δεκαετία, ιδίως μετά την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2024, “οι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών έχουν βιώσει την υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος (YoY) στο να έχουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο (MDE) από το 2010”. Οι αυτοκτονίες και ο αυτοκτονικός ιδεασμός μεταξύ των εφήβων έχουν επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

“Μια προειδοποιητική ετικέτα του γενικού χειρουργού, η οποία απαιτεί δράση του Κογκρέσου, θα υπενθύμιζε τακτικά στους γονείς και τους εφήβους ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή”, δήλωσε ο Murthy στο δημοσίευμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα 13 έτη, το κοινό κατώτατο όριο ηλικίας για πολλές εφαρμογές όπως το Twitter και το Instagram, είναι πολύ μικρό για την έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εξέδωσε πέρυσι οδηγίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους.

Ωστόσο, το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει ένα νομοσχέδιο ώστε οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνοδεύονται από προειδοποίηση για την υγεία – και δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα κανένα τέτοιο νομοσχέδιο στον ορίζοντα. Εξάλλου, ο Murthy αναγνώρισε ότι οι ετικέτες από μόνες τους δεν θα αντιμετώπιζαν επαρκώς τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εφαρμογών. Αλλά η επείγουσα ανάγκη του εγείρει το επί μακρόν συζητούμενο ερώτημα: είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή για τα παιδιά; Το ερώτημα αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ενώ ορισμένα ευρήματα μελετών υποδηλώνουν κινδύνους, άλλα είναι λιγότερο πειστικά.

Μια μελέτη του 2019, την οποία ο Murthy επικαλέστηκε στην έκκλησή του για δράση, διαπίστωσε ότι “οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως προβλήματα εσωτερίκευσης”. Σύμφωνα με το Gallup, ο εθνικός μέσος όρος μεταξύ των εφήβων είναι σχεδόν πέντε ώρες.

Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (APA) διαπίστωσε ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του σώματος μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Ωστόσο, μια μελέτη του 2023 αναφέρει ότι ενώ υπάρχει μια γενική συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων, “ορισμένα αποτελέσματα ήταν ασυνεπή (όπως η συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που δαπανάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας) και η ποιότητα των δεδομένων είναι συχνά κακή”.

“Η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού, μοναξιάς και απώλειας ενσυναίσθησης”, συνεχίζει η έκθεση, αλλά “άλλες μελέτες είτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βλάβη είτε ότι ορισμένοι άνθρωποι, όπως εκείνοι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι ή περιθωριοποιημένοι, μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

Τα ευρήματα αυτά αναγνωρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα για τους εφήβους, παρέχοντας πρόσβαση σε κοινότητες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν, ιδίως για τους LGBTQ+ νέους και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Ο γενικός χειρουργός σημείωσε επίσης στην κριτική του ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να υποδηλώνουν ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων είναι ασφαλής για τα παιδιά – μια παρατήρηση που αξίζει να εξεταστεί ανάμεσα σε ποικίλα δεδομένα. Η συμβουλή του διερευνά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενθαρρύνει τους γονείς να δημιουργούν ζώνες χωρίς τεχνολογία, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί παράγοντες πιθανόν να συμβάλλουν στην πτώση της ψυχικής υγείας των νέων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συνθηκών. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι η αναφορά καταθλιπτικών συμπτωμάτων έχει αυξηθεί, λόγω του τρόπου με τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι συζητήσεις για την ψυχική υγεία στο Διαδίκτυο. Συνολικά, είναι δύσκολο να πει κανείς για πόσο μεγάλο μέρος του προβλήματος ευθύνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν παραδεχτεί ότι τα στοιχεία παιχνιδοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατεβαίνουν δωρεάν επειδή οι χρήστες είναι το προϊόν: οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές πωλούν δεδομένα χρηστών και διαφημιστικό χώρο σε διαφημιστές. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κίνητρο να παρατείνουν το χρόνο που περνούν οι χρήστες για να κάνουν scrolling.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix The Social Dilemma του 2020, διάφοροι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Meta και η Google, συμπεριλαμβανομένου του Tristan Harris, συνιδρυτή του Center for Humane Technology, εξηγούν την εσκεμμένα παιχνιδοποιημένη φύση των εφαρμογών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά, αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μοτίβα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ώστε να κρατούν τους χρήστες στην πλατφόρμα ή να επιστρέφουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Για πάρα πολύ καιρό, έχουμε ρίξει όλο το βάρος της διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ώμους των γονέων και των παιδιών, παρά το γεγονός ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί από μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς και σχεδιαστές στον κόσμο για να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μας σε αυτές”, δήλωσε ο Murthy στο CNN τον Μάιο του 2023.

Υφιστάμενοι και πρώην εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών όπως ο CEO του Instagram, Adam Mosseri, έχουν εμφανιστεί σε πολλές ακροάσεις της Γερουσίας για να καταθέσουν για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας τους. Μια ακρόαση του 2021 αποκάλυψε ότι το Facebook διέθετε εσωτερικά δεδομένα που έδειχναν ότι οι αλγόριθμοί του επηρέαζαν αρνητικά την ψυχική υγεία των χρηστών, αλλά απέτυχε να δράσει βάσει αυτών των στοιχείων.

Ανεξάρτητα από το αν το Κογκρέσο προχωρήσει στην προσθήκη προειδοποιητικών ετικετών στις κοινωνικές εφαρμογές, είναι ασφαλές να πούμε ότι κάποιο επίπεδο παρέμβασης θα μπορούσε να βοηθήσει να θεωρηθούν οι εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για τα προϊόντα τους – παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται άλλες βιομηχανίες για την προστασία των καταναλωτών.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το EdWeek.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό