25.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Πρεμιέρα την Τρίτη (15/10) για το πετρέλαιο θέρμανσης – Με ποια τιμή ξεκινά

Ειδήσεις Ελλάδα

Φθηνότερα από πέρυσι, αλλά όχι και τόσο προσιτή εκτιμάται ότι θα είναι η αρχική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αυριανή πρεμιέρα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις πρώτες ενδείξεις από τα διυλιστήρια, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 1,20 ευρώ/λίτρο και 1,25 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον στις αστικές περιοχές, μειωμένη κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή έναρξης της προηγούμενης χρονιάς η οποία ήταν 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως είπε ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος των βενζινοπωλών Ελλάδος στο Action 24, οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,10 ευρώ/λίτρο, ήταν τελικά λανθασμένες, εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κυρίως λόγω της ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, παράγοντας που ωθεί τις τιμές του πετρελαίου ανοδικά. Από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνεται ότι υπάρχει αύξηση 12%-13% στη διεθνή τιμή του πετρελαίου η οποία κατευθείαν περνά σε όλη την αλυσίδα, από τα διυλιστήρια, στους βενζινοπώλες και τελικά στους καταναλωτές λιανικής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές φάνηκε από την άνοδο της τιμής της βενζίνης και όπως είναι βέβαιο ανοδικά θα κινηθεί και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιούση η αρχική εκτίμηση για έναρξη του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή 1,15 ευρώ/λίτρο δεν είναι βιώσιμη και τώρα εκτιμάται ότι θα κινηθεί από το 1,2ευρώ/λίτρο έως και 1,25 ευρώ/λίτρο. Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες η φετινή τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή της περυσινής έναρξης που το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε με 1,40 ευρώ/λίτρο, αλλά και πάλι δεν είναι ιδιαίτερα προσιτή. 

Όπως επισημαίνουν, μόνο με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχει επιβληθεί εδώ και 14 χρόνια, μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά και ικανοποιητικά η τιμή όλων των υγρών καυσίμων. Ωστόσο, ο ΕΦΚ είναι ένα σημαντικό σταθερό έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό και καμία κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να τον μειώσει. 

Επίδομα θέρμανσης

Για ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα υπάρχει η βοήθεια που δίνει το επίδομα θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται από 100 ευρώ για όλη την περίοδο θέρμανσης και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ για ορεινές και βόρειες περιοχές που έχει πολύ κρύο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό