14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πράσινο φως στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Το επίσημο σήμα για να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δόθηκε χθες, καθώς άναψε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «πράσινο φως» για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τις δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου στην Αρχαία Αγορά, παρουσία μάλιστα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι ένα σχέδιο που αφορά τους πολλούς. Στο ευρωπαϊκό σχέδιο που συνολικά ανέρχεται στα 800 δισ. ευρώ (για όλες τις χώρες) αναφέρθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ.

Τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο, ενώ το Σχέδιο εκτείνεται μέχρι το 2026. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για το βασικό στοίχημα της μετά Co εποχής, καθώς η έλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας (πέρα από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας). Παράλληλα μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην ταλαιπωρημένη από τον κορονοϊό αγορά εργασίας και να οδηγήσει στη δημιουργία 200.000 πρόσθετων θέσεων.

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε χθες o πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του Σχεδίου: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Άλλωστε, σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών, αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Είμαι πεπεισμένη πως με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ. Εν ολίγοις, το Σχέδιο ξεκάθαρα ικανοποιεί τα απαιτητικά κριτήρια που από κοινού θεσπίσαμε. Είναι φιλόδοξο, είναι διορατικό και -το πιο σημαντικό- θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα, τους Έλληνες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε έναν μόλις χρόνο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.

Οι βασικές δράσεις

Οι βασικοί πυλώνες που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά προβλέπουν τα εξής:

1. Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια (ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη).

Ουσιαστικά οι δράσεις ξεδιπλώνονται σε δύο άξονες, καθώς περιλαμβάνουν:

* Έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων

* Έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον, όπως η πρόταση για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, καθώς και η ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις.

2. Αναδασώσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η Εμβληματική Επένδυση για την Πάρνηθα είναι οι δύο «πράσινοι» πυλώνες του σχεδίου.

3. Υποθαλάσσιες διασυνδέσεις. Περιλαμβάνει την υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων. Το έργο προβλέπει την «ένωση» της Σερίφου, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σαντορίνης με το Λαύριο και τη Νάξο, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το νοτιότερο άκρο του κυκλαδίτικου δικτύου.

* Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης. Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα Πανεπιστήμια.

* Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Βασικά στοιχεία του σχεδίου θα είναι η ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ,αλλά και η ανάπτυξη δράσεων πρόσωπο με πρόσωπο.

* Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Στόχος η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε περιοχές, υπηρεσίες και αγαθά που βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του αγροτουρισμού, που αποτελεί μέρος του Πράσινου Πυλώνα του προγράμματος. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Γαλάζιος, ο οποίος αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε εγκαταστάσεις όπως λιμένες και μαρίνες, τη διαμόρφωση προσβάσιμων παραλιών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τα καταδυτικά πάρκα.

Αντιδράσεις

Για ένα Σχέδιο που απευθύνεται στους λίγους κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Οι φιέστες του κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ετοίμασε εν κρυπτώ από τα κόμματα και την κοινωνία, δυστυχώς απευθύνονται σε ελάχιστους και ισχυρούς» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει πως «όσα φαντασμαγορικά show και να στήσει, σύντομα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν ότι δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, αφού δεν έχει καμία πρόβλεψη για αυτούς παρά μόνο διαιώνιση της οικονομικής ανέχειας και του εργασιακού μεσαίωνα».

«Πολύ μεγάλο show, για κονδύλια που θα πάνε σε τόσο λίγους. Τα 37,5 δισ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν τους “πολλούς”, όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Βιώσιμη ανάπτυξη

«Eίμαι ευτυχής που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0”», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Bασισμένοι σε αυτές τις προτεραιότητες θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές καλές δουλειές και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» κατέληξε.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό