31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

«Πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση αμερικανικών όπλων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, μετά την άδεια που ζήτησε το Κίεβο, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα επιβεβαιώνοντας έτσι την αποκάλυψη του Politico. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν για χρήση αμερικανικού οπλισμού εναντίον της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλίνκεν είπε χαρακτηριστικά «Αυτή η συμμαχία είναι πιο ανθεκτική και πιο ενωμένη. Το καλοκαίρι θα κάνουμε σταθερότερα βήματα ώστε να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να σιγουρέψουμε ότι θα υπάρχει μια γέφυρα στη συμμετοχή της. Μια δυνατή και σταθερή γέφυρα. Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να χτίσει την αμυντική της δύναμη η οποία θα μπορεί να εμποδίζει αποτελεσματικά τις επιθέσεις και να μπορεί να αμύνεται αν είναι απαραίτητο.

O Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο / Reuters

Θα προωθήσουμε την είσοδο της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ. 32 κράτη διαπραγματεύονται ξεχωριστά για αμυντικές συμφωνίες με την Ουκρανία, 30 εκ των οποίων τις έχουν ήδη συνάψει. Αναμένω να έχουν συναφθεί ακόμη περισσότερες έως τη διεξαγωγή της νέας Συνόδου. Θα τις μαζέψουμε όλες ώστε να αποδείξουμε πόσο δυνατή είναι αυτή η συμμαχία».

Μεντβέντεφ: Εμείς δεν μπλοφάρουμε για πυρηνικά

O Nτίμτρι Μεντβέντεφ / Φωτ. Reuters

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά τη δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό