16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πού να επενδύσετε τα χρήματά σας σήμερα: Τι απαντά ένας από καλύτερους επενδυτές ιστορία

Ειδήσεις Ελλάδα

Αφότου έβγαλε 20 δισ. δολάρια σορτάροντας την αμερικανική αγορά ακινήτων, πριν από μία δεκαετία, όλοι τον ρωτούν ποιο θα είναι το επόμενο big trade του. Παρότι στα χρόνια αυτά δεν βρήκε κάτι που να μπορεί να ανταγωνιστεί το φημισμένο «big short», εντούτοις σήμερα, ο Τζον Πόλσον βλέπει και πάλι σημάδια υπερβολικής κερδοσκοπίας στις αγορές.

Οι αυξανόμενες τιμές τον ανησυχούν όλο και περισσότερο, όμως η αγορά που –κατά την άποψή του- αποτελεί ξεκάθαρα μία φούσκα, δεν είναι άλλη από εκείνη των κρυπτονομισμάτων. «Δεν θα σύστηνα σε κανέναν να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα», λέει μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, καθώς θεωρεί ότι αυτά «τελικά θα αποδειχθούν άνευ αξίας».

Αντίθετα, ο Πόλσον επιμένει –όπως κάνει εδώ και χρόνια- να ποντάρει στον χρυσό, εκτιμώντας ότι η μεγάλη επέκταση της προσφοράς χρήματος θα φέρει τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις και άρα θα ωφελήσει το πολύτιμο μέταλλο.

Βέβαια, οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του στον χρυσό δεν έχουν καταφέρει να δώσουν στον Πόλσον το επόμενο «μεγάλο trade». Με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Paulson & Co να πέφτουν από τα 38 δισ. δολάρια που ήταν το 2011 στα 9 δισ.  δολάρια το 2019, ο διαχειριστής αποφάσισε να μετατρέψει το hedge fund του σε family office, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ασχολείται μόνο με την επένδυση των δικών του χρημάτων και όχι πελατών. Όπως λέει, αυτό που ήθελε πάντα ήταν να επενδύει και όχι να ασχολείται με το επιχειρηματικό κομμάτι.

Με τη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο άνθρωπος που γράφτηκε στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών, έδωσε μία γεύση της στρατηγικής που θα πρότεινε σήμερα.

Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από το trade στα subprime δάνεια. Έχεις βρει εσύ ή κάποιος άλλος κάτι εξίσου καλό;

Δεν έχω βρει κάτι που να είναι τόσο ασύμμετρο  όσο εκείνο το trade. Ασύμμετρο σημαίνει ότι θα μπορούσες να χάσεις λίγα εάν βγεις χαμένος, αλλά να βγάλεις 100 φορές εάν βγεις κερδισμένος. Τα περισσότερα trades είναι συμμετρικά. Θα μπορούσες να βγάλεις πολλά, αλλά πρέπει να ρισκάρεις πολλά. Και εάν κάνεις λάθος, θα σε πονέσει.

Όμως η αγορά που εμφανίζει τις πιο στρεβλές τιμές σήμερα είναι τα ομόλογα. Έχουμε τον πληθωρισμό σήμερα, που είναι πολύ μεγαλύτερος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων και υπάρχει η αντίληψη στην αγορά ότι είναι μεταβατικός. Πιστεύω ότι πείστηκαν από την «γραμμή» της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι μόνο προσωρινός, λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και ότι τελικά θα υποχωρήσει. Όμως, εάν δεν υποχωρήσει ή εάν υποχωρήσει  σε ένα επίπεδο που θα είναι υψηλότερο από τον στόχο της Fed για 2%, τότε τελικά  οι αποδόσεις θα καλύψουν το κενό και τα ομόλογα θα πέσουν. Σε αυτό το σενάριο, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές με options που σχετίζονται με τα ομόλογα και τα επιτόκια, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις.

Με βάση αυτά που λες (ότι το crypto είναι μία φούσκα άνευ αξίας), γιατί δεν σορτάρεις τα κρυπτονομίσματα;

Ο λόγος για τον οποίο σορτάραμε τα subprime δάνεια είναι γιατί ήταν ένα ασύμμετρο trade – σορτάραμε ένα ομόλογο στην ονομαστική αξία, το οποίο έχει περιορισμένη διάρκεια και τελεί υπό διαπραγμάτευση σε spread 1% έναντι του κρατικού ομολόγου. Επομένως, δεν μπορούσες να χάσεις περισσότερα από το spread στη διάρκειά του.

Στα κρυπτονομίσματα, τα ποσά που μπορεί να χάσεις είναι απεριόριστα. Επομένως, έστω και εάν ενδεχομένως έχω δίκιο μακροπρόθεσμα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσα να χάσω τα πάντα. Στην περίπτωση του bitcoin, πήγε από τα 5.000 δολάρια στα 45.000 δολάρια. Είναι πολύ ευμετάβλητο για να το σορτάρεις.

Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική συμβουλή που έλαβες ποτέ;

Να επενδύεις σε τομείς τους οποίους γνωρίζεις καλά. Ο καθένας μπορεί να είναι τυχερός σε μία συγκεκριμένη επένδυση, αλλά αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.  Εάν επενδύεις σε τομείς τους οποίους δεν γνωρίζεις, τελικά δεν θα τα πας καλά. Επομένως, το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους γνωρίζεις καλύτερα από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Ποιο είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι επενδυτές;

Ψάχνουν για κόλπα γρήγορου πλουτισμού και αγοράζουν με βάση stories. Και μετά, κυνηγούν επενδύσεις που ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα τελικά οι επενδύσεις αυτές να ξεφουσκώσουν. Και τότε, χάνουν χρήματα.

Εάν κάποιος ερχόταν σε εσένα και σε ρωτούσε πώς θα πρέπει να επενδύσει 100.000 δολάρια, τι θα του έλεγες;

Πάντα λέω ότι η καλύτερη επένδυση για έναν μέσο άνθρωπο είναι να αγοράσει το δικό του σπίτι. Επομένως, εάν πάρεις αυτές τις 100.000 δολάρια, τις δώσεις ως προκαταβολή 10% και πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο 900.000 δολαρίων, μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι αξίας 1 εκατ. δολαρίων.

Μόλις ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20% τον τελευταίο μήνα. Επομένως, εάν είχες αγοράσει ένα σπίτι 1 εκατ. δολαρίων με προκαταβολή 100.000 δολαρίων και το σπίτι ανατιμήθηκε κατά 20%, αυτό είναι 200.000 δολάρια σε μία επένδυση 100.000 δολαρίων.  

Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο θα ανατιμάται το σπίτι και η απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιό σου θα αυξάνεται. Επομένως, πιστεύω ότι η μία καλύτερη επένδυση για όποιον έχει τόσα χρήματα θα ήταν να αγοράσει το δικό του σπίτι ή διαμέρισμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό