20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πού καταγράφονται οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 2022 σημειώθηκαν οι λιγότερες επιθέσεις των τελευταίων 10 ετών

Η πρωτεύουσα του δαγκώματος καρχαρία παγκοσμίως η Φλόριντα , όπως έδειξε νέα έρευνα, μετά από 16 επιθέσεις που αναφέρθηκαν εκεί πέρυσι.

Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός τέτοιων περιστατικών παγκοσμίως μειώθηκε από το 2021 και φτάνει στο χαμηλότερο των 10 ετών.

Υπήρξαν 57 απρόκλητα δαγκώματα το 2022 –με μόνο 5 από αυτά να είναι θανατηφόρα– ενώ σημείωθηκαν 73 το 2021, με 9 θανάτους.

Η πλειονότητα καταγράφηκε στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ωστόσο μεμονωμένα περιστατικά σημειώθηκαν επίσης στη Νέα Ζηλανδία , την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ο μέσος αριθμός απρόκλητων επιθέσεων κάθε χρόνο από το 2013 είναι 74, με τη μείωση των περιστατικών να υποδηλώνει και μείωση του πληθυσμού των καρχαριών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ειδών καρχαριών και των κοραλλιογενών υφάλων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με την υπεραλίευση να αναφέρεται ως η μεγαλύτερη απειλή.

«Είναι πιθανό να μειωθούν οι θάνατοι επειδή ορισμένες περιοχές έχουν εφαρμόσει πρόσφατα αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια στις παραλίες, ειδικά στην Αυστραλία».

Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του International Shark Attack File δεν λαμβάνουν υπόψη επιθέσεις που μπορεί να έχουν υποκινηθεί από ανθρώπινη δράση, είτε εκούσια είτε ακούσια.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη ρίψη μιας πετονιάς απευθείας στην περιοχή του καρχαρία ή την ρίψη «chum» – δολώματος στο νερό. Πράγματι, αναφέρθηκαν άλλα 32 δαγκώματα που ταιριάζουν στα κριτήρια πρόκλησης.

Ο Δρ Naylor πρόσθεσε: «Τα απρόκλητα δαγκώματα μάς δίνουν σημαντικά περισσότερη εικόνα για τη βιολογία και τη συμπεριφορά των καρχαριών. 

«Η αλλαγή του περιβάλλοντος έτσι ώστε οι καρχαρίες να έλκονται στην περιοχή αναζητώντας τη φυσική πηγή τροφής τους μπορεί να τους ωθήσει να δαγκώσουν τον άνθρωπο ενώ διαφορετικά δεν θα το έκαναν».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μία στις 4.332.817 πιθανότητες να πεθάνει ένα άτομο από επίθεση καρχαρία στη διάρκεια της ζωής του.

Ενώ οι απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες παγκοσμίως – ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο – τείνουν να είναι πιο συχνές σε ορισμένες τοποθεσίες.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Μουσείο  της Φλόριντα δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει να εξερευνηθεί ο αριθμός των απρόκλητων επιθέσεων καρχαριών σε όλο τον κόσμο.  

Ο χάρτης αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είναι το «hotspot» επιθέσεων καρχαριών στον κόσμο, με 1.563 απρόκλητες επιθέσεις από το 1580, ακολουθούμενες από την Αυστραλία (682 επιθέσεις), τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (258 επιθέσεις) και τη Βραζιλία (110 επιθέσεις).

Η φετινή χρονιά ήταν συνδεδεμένη με το 2020 καταγράφοντας 52 απρόκλητα δαγκώματα παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν τις πιο απρόκλητες επιθέσεις καρχαρία από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο το 2022.

Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν στη Φλόριντα και, παρόλο που κανένας από αυτούς δεν ήταν θανατηφόρος στην πολιτεία, δύο από αυτούς οδήγησαν σε ακρωτηριασμούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό