31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πορτογαλία: Πώς έγινε ο νέος παράδεισος των εκατομμυριούχων – Οι συνέπειες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι φοροελαφρύνσεις, το πρόγραμμα της «χρυσής» βίζας» και ηλιόλουστες παραλίες της προσέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό ξένων στην Πορτογαλία και κυρίως στην πρωτεύουσά της, τη Λισαβόνα. Παρόλο που ορισμένα από αυτά τα κίνητρα αποσύρονται, όσοι έχουν ήδη κάνεις αιτήσεις θα κρατήσουν τα προνόμια αυτά μέχρι το τέλος της δεκαετής περιόδου, αναφέρει το Bloomberg.

Η Henley & Partners, μια εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης, εκτιμά ότι περισσότερα από 800 άτομα με περιουσία 1 εκατομμυρίου δολαρίων και άνω η οποία έχει επενδυθεί μετακόμισαν στην Πορτογαλία το 2023, καθιστώντας την έναν από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για τους εκατομμυριούχους που μετανάστευσαν. Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων πέρυσι αυξήθηκε κατά 33% στο ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του πληθυσμού. Αυτό έχει πυροδοτήσει ανταγωνισμό μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων, αλλά και ανταγωνισμό για στο κυνήγι ταλέντων για διαχειριστές κεφαλαίων.

Μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στη Λισαβόνα

Μόνο φέτος, η μονάδα Indosuez Wealth Management της Credit Agricole και η Union Bancaire Privée με έδρα την Ελβετία άνοιξαν τα γραφεία τους στη Λισαβόνα. Η Julius Baer Group με έδρα τη Ζυρίχη σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί στη Λισαβόνα το επόμενο έτος, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Αν και είναι γνωστό πως η διαχείριση πλούτου είναι μια αναπτυσσόμενη δραστηριότητα για πολλές μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, η απόφαση τουλάχιστον τριών καθιερωμένων ευρωπαϊκών παικτών να ανοίξουν γραφεία στη Λισαβόνα σε διάστημα ενός ή δύο ετών δείχνει τη σημασία των εισροών στην οικονομία της Νότιας Ευρώπης.

Οι Γάλλοι ήταν μερικοί από τους πρώτους εύπορους ξένους που μετακόμισαν στην Πορτογαλία πριν από περίπου μια δεκαετία για να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά κίνητρα, ακολουθούμενοι από πλούσιους Βραζιλιάνους που ήθελαν να ζήσουν στην Πορτογαλία και να ταξιδέψουν ελεύθερα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κύμα αφίξεων από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Νούνο Βιλάρ Γκόμες της Indosuez.

Η Χρυσή βίζα

Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας αποτέλεσε ένα βασικό selling point. Παλαιότερα, απαιτούσε επένδυση μόλις 350.000 ευρώ σε τοπικά ακίνητα, αλλά τώρα οι επενδυτές εκτός ΕΕ πρέπει να αγοράσουν μερίδιο σε ένα ταμείο που διοχετεύει χρήματα σε ακίνητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος μη μόνιμων κατοίκων, η κυβέρνηση προσέφερε προηγουμένως έναν ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος 20% και εισφορές 10% επί των συντάξεων για 10 χρόνια, αλλά σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις φέτος. Όσοι όμως υπέβαλαν αίτηση πριν από το 2024 θα έχουν αυτά τα οφέλη μέχρι να λήξει η 10ετής περίοδος.

Ο εκτοπισμός των Πορτογάλων

Αν και η Πορτογαλία έχει καταργήσει το πρόγραμμα μη μόνιμων κατοίκων, έχει περιορίσει τις χρυσές βίζες και αυστηροποιεί τις απαιτήσεις για ορισμένους μετανάστες, οι περισσότεροι ιδιώτες τραπεζίτες πιστεύουν ότι οι εύποροι ξένοι θα συνεχίσουν να έρχονται για να απολαύσουν την ασφάλεια και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.

Η εισερχόμενη ροή χρήματος είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η Λισαβόνα, σε μια από τις πιο «καυτές» αγορές ακινήτων στην Ευρώπη, κάτι που όμως ήρθε και με ένα σημαντικό τίμημα που έφερε και τους περιορισμούς στο πρόγραμμα. Οι αυξημένες τιμές των ακινήτων ώθησε εκτός του κέντρου της πόλης τους Πορτογάλους, καθώς οι αυξήσεις των μισθών στη χώρα της Νότιας Ευρώπη δεν ήταν αντίστοιχες με την άνοδο στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.

Σε μια έκθεση του 2023, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ορισμένοι ξένοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υπερδιπλάσια ποσά από τους εγχώριους αγοραστές για ένα σπίτι στη Λισαβόνα. Οι κρατήσεις σε ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας είναι δύσκολο να γίνουν και οι λίστες αναμονής για ορισμένα διεθνή σχολεία μπορεί να κρατούν χρόνια.

Αυτό το ενδιαφέρον έχει εξαπλωθεί και σε άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των άλλοτε λιγότερο διάσημων παραθαλάσσιων θερέτρων της Κομπόρτα και στην περιοχή Μελίδες. Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Λουμπουτέν άνοιξε πρόσφατα ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Μελίδες, το οποίο βρίσκεται περίπου 75 μίλια νότια της Λισαβόνας.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό