27.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Πονοκέφαλος για την Κίνα η συνάντηση Αμερικανών βουλευτών με τον Δαλάι Λάμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομάδα Αμερικανών κοινοβουλευτικών, μεταξύ των οποίων η δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε σήμερα στην Ινδία με τον Δαλάι Λάμα και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, προκαλώντας τις επικρίσεις του Πεκίνου.

Η διακομματική ομάδα, με επικεφαλής την Πελόζι και τον ρεπουμπλικανό βουλευτή Μάικλ Μακόλ, επισκέφθηκε τον 88χρονο πνευματικό ηγέτη των βουδιστών στην κατοικία του στην Νταραμσάλα, στη βόρεια Ινδία.

Επίσκεψη αμερικανών κοινοβουλευτικών στον Δαλάι-Λάμα / Reuters

Η συνάντηση με τον Δαλάι-Λάμα είναι «αληθινά μια ευλογία» και μια «τιμή», δήλωσε η Πελόσι σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους Θιβετανών και η οποία αναμεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της εξόριστης κυβέρνησης Tibet TV.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι μια μέρα ο Δαλάι-Λάμα και ο λαός του θα επιστρέψουν ειρηνικά στο Θιβέτ», δήλωσε ο Μακόλ στη διάρκεια δημόσιας δεξίωσης μετά τη συνάντηση.

Επίσκεψη αμερικανών κοινοβουλευτικών στον Δαλάι-Λάμα / Reuters

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε πρόσφατα κείμενο με το οποίο καλεί το Πεκίνο να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους θιβετανούς ηγέτες, οι οποίες διακόπηκαν το 2010.

Το κείμενο αυτό αναμένεται «να υπογραφεί σύντομα» από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε η Πελόζι, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για «ένα μήνυμα που απευθύνεται στην κινεζική κυβέρνηση για να της δείξει ότι η σκέψη μας και η κατανόηση εκ μέρους μας του ζητήματος της ελευθερίας του Θιβέτ είναι ξεκάθαρες».

Αντιδράσεις Κίνας

Η πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Δελχί επέκρινε την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι ο Δαλάι-Λάμα «δεν είναι μια καθαρά θρησκευτική φυσιογνωμία, αλλά ένας πολιτικός εξόριστος στρατευμένος σε αποσχιστικές αντικινεζικές δραστηριότητες με πρόσχημα τη θρησκεία».

«Ζητούμε επιμόνως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν πλήρως την αποσχιστική αντικινεζική φύση» της οργάνωσης του Δαλάι-Λάμα, έγραψε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κίνα προσάρτησε το Θιβέτ το 1950. Πολλοί εξόριστοι Θιβετανοί εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο θα διορίσει εκείνο ένα διάδοχο του Δαλάι-Λάμα ώστε να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο επί του εδάφους αυτού των Ιμαλαΐων. «Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε σήμερα ο Μάικλ Μακόλ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό