30.6 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Πολ Κρούγκμαν στο Action 24: Η πλήρης ανάκαμψη της Ελλάδας ίσως να μην έρθει ποτέ

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις γαλλικές και αμερικανικές εκλογές μίλησε στο Action 24  o Πολ Κρούγκμαν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, που βρέθηκε στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist μίλησε στο Action 24 ρωτήθηκε για το πότε βλέπει την πλήρη ανάκαμψη της Ελλάδας, μετά τη δεκαετή κρίση.

Ο Πολ Κρούγκμαν ήταν αρκετά σκληρός εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη η πλήρης στο επίπεδο που η Ελλάδα ήταν πριν από 15-20 χρόνια ίσως να μην έρθει ποτέ. «Ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια οικονομία που οδηγείτο από μια παράλογη πληθωρικότητα από πλευράς επενδυτών. Υπήρχε μια ροή χρημάτων με έναν ρυθμό που είναι απίθανο να ξανά καταγράψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πολ Κρούγκμαν ήταν θερμός αρθρογράφος θεμάτων που αφορούσαν την ελληνική κρίση χρέους. Πώς βλέπει την πορεία της χώρας μας;

«Κανείς δεν είπε ποτέ ότι το ευρώ, ότι το κόστος μιας κρίσης του ευρώ θα είναι μόνιμο και τελικά μια χώρα ανακάμπτει. Αλλά, Θεέ μου, το κόστος αυτής της πορείας (ανάκαμψης) ήταν τεράστιο. Οπότε ναι, τα πράγματα είναι σχετικά ανεκτά τώρα για την ελληνική οικονομία. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον» διερωτήθηκε.

Τα ρίσκα στην οικονομία

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ακόμα ρίσκα στην οικονομία ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι όλοι αντιμετωπίζουν ακόμη ρίσκα αλλά η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει με τους ίδιους κινδύνους που αντιμετώπιζε πριν. Εμφανίστηκε, βέβαια, ανήσυχος για τον κόσμο συνολικά αλλά εμφανίστηκε πιο ανήσυχος για τις ΗΠΑ από ότι για την Ελλάδα.

Για την κατάσταση στη Γαλλία είπε ότι αποτελεί ερώτημα το πως η οικονομία της χώρας θα διαχειριστεί εάν το κόμμα της Λεπέν η Εθνική Συσπείρωση καταλήξει κυβέρνηση. Και θα είναι προβληματικό. Μάλιστα ο Πολ Κρούγκμαν εμφανίστηκε ανήσυχος για ένα λογικό σενάριο μιας βραχυπρόθεσμης οικονομικής κρίσης εάν το κόμμα της Λεπέν προσπαθήσει όντως να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και περικόψει τον ΦΠΑ και πληρώσει με κάποιο τρόπο για όλα αυτά με το να είναι κακόβουλη προς τους μετανάστες.

Για τις αμερικανικές εκλογές

Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος εκλεκτός διάδοχος του Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση επανεκλογής Μπάιντεν ή ενός διαδόχου του από το Δημοκρατικό κόμμα τότε κατά τον Πολ Κρούγκμαν οι ευρωατλαντικές σχέσεις θα παραμείνουν στο ίδιο πάνω κάτω επίπεδο. Εμφανίστηκε, ωστόσο ανήσυχος για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ κερδίσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό