24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά με τον ιό του δυτικού Νείλου» – Προειδοποιούν οι ειδικοί

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρέπει ιδιαίτερα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι εκείνοι που έχουν και τα περισσότερα προβλήματα, όταν προσβάλλονται», είπε στο Action 24 η πνευμονολόγος και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τα αυξανόμενα κρούσματα – 24 κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία μόνο εβδομάδα – η κ. Γκάγκα απάντησε πως λαμβάνονται μέτρα. «Υπάρχουν ψεκασμοί στις περιφέρειες, υπάρχει επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρούσματα σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας». Τόνισε ότι η νόσος δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ούτε από άνθρωπο στο κουνούπι, αλλά μόνο από τα άγρια πουλιά στα κουνούπια. 

Σε σχέση με το αν η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων φέτος, η πνευμονολόγος ανέφερε ότι το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Φυσικά και έχει σχέση με τη ζέστη. Συνδέεται κυρίως με τα κοινά κουνούπια που εμφανίζονται τις βραδινές ώρες, άρα τότε πρέπει να προσέχουμε περισσότερο». 

Ευλογιά των πιθήκων

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, για την οποία την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου είχαμε την πρεμιέρα των εμβολιασμών, η κ. Γκάγκα είπε πως άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους είναι εκείνοι που πρέπει πρωτίστως να εμβολιαστούν. «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Ο κίνδυνος υπάρχει κυρίως στην Αφρική. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν υπάρχει φόβος να εξελιχθεί σε πανδημία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό