18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολωνία: Μποϋκοτάζ των προεδρικών εκλογών ζητά η αντιπολίτευση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση στην Πολωνία κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βαρσοβία η υποψήφια πρόεδρος Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία της, για να μην παρεμποδίσει τη μάχη κατά της ασθένειας Co-19.

«Η διοργάνωση προεδρικών εκλογών είναι εγκληματική ενέργεια» στην παρούσα κατάσταση, τόνισε. Με βάση μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 72% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της αναβολής των εκλογών. Στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.771 κρούσματα και 20 θάνατοι.

Οι συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις, επειδή το Σάββατο τροποποίησαν τον εκλογικό νόμο, ώστε οι πολίτες άνω των 60 ετών και εκείνοι που είναι σε καραντίνα να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι καταπατούνται οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ότι κάθε τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνεται το αργότερο έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα αυτό, επανέλαβε το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση TVP Info ότι «ελπίζει» πως μετά το Πάσχα η ζωή θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι εκλογές. Πρόσθεσε όμως ότι αν συνεχιστούν οι περιορισμοί όπως τώρα, ενδεχομένως να μην είναι εφικτή η διεξαγωγή τους στην καθορισμένη ημερομηνία.

Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν ότι η διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο θα ενίσχυε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντούντα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η αναβολή τους για το φθινόπωρο ίσως να του στοίχιζε.

: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό