16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολλαπλή χρήση οθονών η νέα παιδική «επιδημία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά είναι ένα πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί και γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις από τους ειδικούς με συμβουλές προς τους γονείς για το πώς να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την πανδημία ανέδειξε ένα νέο φαινόμενο. Την αποκαλούμενη «συσσώρευση οθονών» δηλαδή την ταυτόχρονη χρήση πολλών οθονών ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα ευρήματα μιας έρευνας επιστημόνων του Κέντρου Διαβητικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο είναι πολύ έντονο σε ηλικίες παιδιών 11-14 ετών. Το 60% των παιδιών που παρακολουθούσαν οι ερευνητές μετά την έλευση από το σχολείο στο σπίτι έβλεπαν ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο οθόνες (π.χ τηλεόραση και κινητό τηλέφωνο) ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν τα Σαββατοκύριακα.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά έβλεπαν ταυτόχρονα τρεις οθόνες (τηλεόρασης, υπολογιστή/tablet, κινητού τηλεφώνου, eBook κ.α.). Κάποια παιδιά ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν κάποιες φορές ακόμη και τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα. Το 36% των παιδιών παρακολουθούσε τουλάχιστον δύο οθόνες ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι.

Οι ερευνητές δεν έμειναν απλά στην καταγραφή ων ποσοστών αλλά προχώρησαν παρακάτω την μελέτη τους και διαπίστωσαν ότι η ταυτόχρονη χρήση των οθονών συνδέεται με λιγότερες ύπνου, λιγότερες ώρες φυσικής άσκησης και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Δυστυχώς αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο της δημιουργίας μιας γενιάς παιδιών που θα είναι μόνιμα καθισμένα. Η αύξηση της καθιστικής ζωής συνδέεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2 ο οποίος εμφανίζεται αυξητική τάση στις νεαρές ηλικίες» αναφέρει η διαβητολόγος Μέλανι Ντέιβις, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Paediatrica». Η νέα μελέτη κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά και στην επιβολή αυστηρών κανόνων για το πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό