27.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Ποιότητα και αποτελεσματικότητα οι βάσεις της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εικοστό έκτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Με αφορμή τις πρόσφατες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαπίστευσης και τη Διάσκεψη Πιστοποίησης και Διαπίστευσης της Κίνας, το Κέντρο Ερευνών Πιστοποίησης και Διαπίστευσης της Κρατικής Διοίκησης της Κίνας για τη Ρύθμιση της Αγοράς δημοσίευσε δύο σημαντικούς δείκτες μέτρησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης: τον Δείκτη Ποιότητας Πιστοποίησης (Quality Certification Activation Index – CAI)  και τον Δείκτη Ήπιας Συνδεσιμότητας (China Soft Connectivity Index – CSCI).

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λι Λι, ο δείκτης CAI αντικατοπτρίζει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της κινεζικής οικονομίας και κοινωνίας. Το 2023, ο δείκτης έφτασε τις 71,70 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,26 μονάδες σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδεικνύει τον αντίκτυπο των πιστωτικών εργαλείων και των μέτρων διαχείρισης ποιότητας και διευκόλυνσης του εμπορίου, καθώς και ότι τα αποτελέσματα της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζουν να ακολουθούν μια θετική πορεία.

Ο δείκτης CSCI αντίστοιχα αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες υψηλής ανάπτυξης των κινεζικών πόλεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2023, η βαθμολογία των κινεζικών πόλεων με βαθμό νομού και άνω, έφτασε τις 62,15 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,23 μονάδων σε ετήσια βάση. Αυτή η μικρή αλλά σταθερή αναπτυξιακή τάση αποδεικνύει τις υψηλής ποιότητας αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων αυτών.

Οι κορυφαίες πέντε επαρχίες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες από τις εκατό πρώτες πόλεις του δείκτη CSCI είναι οι Γκουανγκντόνγκ, Σαντόνγκ, Τζιανγκσού, Τσετζιάνγκ, Χεμπέι και Ανχούι. Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και ο δείκτης CAI. Οι κορυφαίες τριάντα πόλεις περιλαμβάνουν κυρίως δήμους, πρωτεύουσες επαρχιών και παράκτια αστικά κέντρα με εξαγωγικό προσανατολισμό και ισχυρές βιομηχανίες. Οι πόλεις αυτές διαθέτουν γερή βιομηχανική βάση ή αναδυόμενες στρατηγικές βιομηχανίες που γνωρίζουν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές υπάρχει επίσης ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες της παραγωγικής διαδικασίας όπως πιστοποίηση, διαπίστευση, επιθεώρηση και δοκιμές. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για μια ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, με την αναπτυξιακή τάση των νέων παραγωγικών δυνάμεων να παραμένει καλή.

Σύμφωνα με τη Λι Λι, η δημοσίευση των δύο δεικτών θα προσφέρει νέα εργαλεία για την ανάλυση και παρατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η από κοινού χρήση των δεικτών από τις επαρχίες και τις πόλεις με βαθμό νομού και άνω μπορεί να συνδέσει αποτελεσματικά την ποιότητα και τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη των πρώτων με τις υψηλής ποιότητας αναπτυξιακές δυνάμεις των τελευταίων μέσω των διαδικασιών πιστοποίησης, διαπίστευσης, επιθεώρησης και δοκιμών. Οι δείκτες θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη, αντικειμενική και αποτελεσματική απεικόνιση της δομής της οικονομικής ανάπτυξης, της αποδοτικότητας και του υψηλής ποιότητας αναπτυξιακού δυναμικού, λειτουργώντας ως ένα «βαρόμετρο» για την υψηλής ποιότητας οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό