16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποιο θρυλικό ρωσικό μοντέλο μπορεί να επανέλθει;

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη νέα σελίδα στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να γυρίσει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, μετά τη φυγή της Renault από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι θα εθνικοποιήσει το εργοστάσιο αυτοκινήτων της γαλλικής εταιρείας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας προκειμένου να επιστρέψουν τα Moskvich.
Το εργοστάσιο, το οποίο ο Sobyanin είπε ότι είχε μια «μακρά και ένδοξη ιστορία», θα τροποποιηθεί για την παραγωγή νέων μοντέλων της Moskvich, η οποία σταμάτησε τη δραστηριότητά της πριν από δύο δεκαετίες.
«Ο ξένος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα. Έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν χωρίς δουλειά», ανέφερε ο Σομπιάνιν στο ιστολόγιό του. «Το 2022, θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Moskvich».
Το Moskvich, που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «ντόπιος Μοσχοβίτης», κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση και σχεδιάστηκε για να είναι ένα στιβαρό, προσιτό επιβατικό αυτοκίνητο. Τα εξαρτήματά του προέρχονταν τόσο από την ΕΣΣΔ όσο και από την πρώην Ανατολική Γερμανία.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η εταιρεία αρχικά ιδιωτικοποιήθηκε και στη συνέχει πτώχευσε. Σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Autostat, υπάρχουν ακόμα σχεδόν 200.000 Moskvich σε κυκλοφορία στη Ρωσία, 46.000 από τα οποία έχουν ηλικία που ξεπερνά τα 35 χρόνια. 
Για τον Sobyanin, ο οποίος αποκάλεσε το αυτοκίνητο «θρυλικό», η επιστροφή του Moskvich μπορεί να αποδειχθεί πρακτικά δύσκολη, δήλωσε ο επικεφαλής της Autostat, Σεργκέι Τσέλικοφ. «Χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για να εξελιχθεί ένα καινούργιο μοντέλο», είπε ο Τσέλικοφ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια για την αναβίωση της μάρκας της σοβιετικής εποχής. Ο Sobyanin είπε τέλος ότι το ανανεωμένο εργοστάσιο της Μόσχας θα κατασκευάζει αρχικά συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά θα παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό