22.9 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη; – Όχι δεν είναι αυτό που νομίζετε

Ειδήσεις Ελλάδα

Εάν μετρήσετε το υψόμετρο πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, τότε το Έβερεστ των 8.849 μέτρων, το οποίο διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ, είναι σαφώς το υψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Ωστόσο, αν μετρήσετε ένα βουνό από τη βάση του μέχρι την κορυφή του, τότε το ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα στη Χαβάη ύψους 10.211 μέτρων, θα έρθει πρώτο.

Αλλά υπάρχει ένας ακόμη υποψήφιος για το ψηλότερο βουνό: το όρος Τσιμποράζο, ένα ανενεργό στρατο-ηφαίστειο στην δυτική Κορδιλιέρα των Άνδεων στον Ισημερινό.

Όταν μετράται από το επίπεδο της θάλασσας, το Τσιμποράζο είναι περίπου 2.591 μέτρα χαμηλότερο από το Έβερεστ στα 6.263 μέτρα. Ωστόσο, η κορυφή του είναι στην πραγματικότητα 2.073 μέτρα πιο μακριά από το κέντρο της Γης, καθιστώντας το το πιο κοντινό σημείο στη Γη στα αστέρια.

Το σχήμα της Γης καθορίζει ποιο είναι το πιο ψηλό βουνό

«Αν φαντάζεστε τη Γη ως αυτή τη μπλε κουκκίδα στο διάστημα, είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να σταθείτε και να είστε όσο πιο μακριά από το κέντρο αυτής της κουκκίδας όσο μπορείτε», εξηγεί ο Derek van Westrum, ένας φυσικός της Εθνικής Γεωδαιτικής Έρευνας του αμερικανικού ινστιτούτου ατμόσφαιρα και ωκεανών (ΝΟΑΑ), την ομοσπονδιακή υπηρεσία που χειρίζεται τη χαρτογράφηση και τη χαρτογράφηση.

Αιτία για αυτή την «τεχνική πρωτιά του Τσιμποράζο, ως του πιο κοντινού σημείου της γης στα αστέρια είναι η θέση του πάνω στον πλανήτη, 1,5 μοίρες νότια του ισημερινού.

Ο Van Westrum εξηγεί ότι ο πλανήτης Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, καθώς από τη φυγόκεντρο δύναμη είναι πεπλατυσμένος στον ισημερινό του και συμπιεσμένος στους πόλους. Αυτή η φυσική κίνηση του πλανήτη που δίνει το σχήμα στη Γη κάνει το Τσιμποράζο να βρίσκεται πιο μακριά από το κέντρο της Γης από ό, τι βουνά υψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας στα Ιμαλάια – ή ακόμα και στις Άνδεις – όλα αυτά βρίσκονται πιο μακριά από τον ισημερινό.

Το κράτος του Ισημερινού εκμεταλλεύτηκε πρόσφατα αυτήν τη στατιστική ιδιορρυθμία για να προωθήσει το Τσιμποράζο ως αναδυόμενο προορισμό τουριστών. Η ιδέα είναι ότι, σε αντίθεση με το Έβερεστ ή την Ακονκάγκουα (την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων), αυτό το υπέροχο βουνό είναι τόσο φυσικά όσο και οικονομικά προσιτό στους καθημερινούς ταξιδιώτες περιπέτειας, οι οποίοι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο τέσσερις ώρες νότια από το Κίτο στο χιονισμένο του κέντρο.

Chimborazo, Alain Bonnardeaux on Unsplash
Αναρρίχηση στο Τσιμποράζο

Το Τσιμποράζο είναι μόνο το 39ο ψηλότερο βουνό στις Άνδεις, όταν μετρήθηκε από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά υπήρξε μια σύντομη περίοδος τον 19ο αιώνα όταν θεωρήθηκε ότι ήταν η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Αυτές τις μέρες, περίπου 500 ορειβάτες επιχειρούν να φτάσουν στην κορυφή του Τσιμποράζο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Santiago Granda, υφυπουργό Προώθησης στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισημερινού. Ωστόσο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς φτάνουν στην κορυφή λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως το υψόμετρο, η ετοιμότητα και οι κακές καιρικές συνθήκες. Η κύρια περίοδος πεζοπορίας είναι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Φεβρουάριο, όταν ο καιρός είναι πιο ήπιος και το βουνό γενικά καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα χιονιού. Ωστόσο, ο Granda λέει ότι η ελκυστικότητα των Άνδεων του Ισημερινού είναι ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους ορειβατικούς κόμβους, είναι πραγματικά ένας προορισμός για όλο το χρόνο.

Τα ψηλότερα βουνά του έθνους είναι σχετικά εύκρατα, δεδομένης της θέσης τους στις τροπικές περιοχές, και υπάρχει μικρή διακύμανση στο φως της ημέρας μεταξύ των εποχών. Οι περισσότερες κορυφές είναι επίσης εύκολα προσβάσιμες από ορεινές πόλεις όπως το Κίτο ή η Κουένκα.

Chimborazo, Mauricio Muñoz on Unsplash
Έμποροι πάγου και θυσίες Ίνκας

Γενιές ιθαγενών του Ισημερινού εργάζονταν κάποτε ως έμποροι πάγου παρέχοντας κομμάτια παγετώνα στις κοινότητες κάτω από το βουνό για τη διατήρηση των τροφίμων. Όλα αυτά πριν την έλευση των ηλεκτρικών ψυγείων. Τώρα, μόνο ένας παγοπώλης έχει απομείνει κουβαλώντας όγκους πάγου πάνω από το βουνό στην κοντινή πόλη Riobamba, όπου αναμειγνύεται σε ένα διάσημο χυμό που ονομάζεται the neck-breaker.

Άλλοι έρχονται στο Chimborazo για το ιδιαίτερο αλπικό περιβάλλον του. Για ορισμένους κατοίκους του Ισημερινού, είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που βλέπουν χιόνι.

Chimborazo, Florian Delée on Unsplash

Το βουνό είναι ένα καταφύγιο για 8.000 βικούνια, τους άγριους προγόνους των εξημερωμένων αλπακά, και το σπίτι των μεγαλύτερων κολιμπρί στον κόσμο, που φτερουγίζουν γύρω από έναν ανθισμένο αειθαλή θάμνο που ονομάζεται chuquiraga. Υπάρχουν, επίσης, δάση από κουνέλια, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα από οποιοδήποτε άλλο δέντρο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η προ-κολομβιανή ιστορία του βουνού. Το Τσιμποράζο ήταν ο τόπος τελετουργικών θυσιών νεαρών γυναικών και παιδιών κατά την εποχή των Ίνκας. Οι πράξεις θεωρήθηκε ότι κατευνάζουν τους θεούς και φέρνουν μια γόνιμη σοδειά. Μέχρι σήμερα, οι τοπικές αυτόχθονες ομάδες σέβονται τον Tayta Chimborazo, ή τον «Πατέρα Τσιμποράζο», ως έναν ισχυρό θεό του βουνού. Οι θρύλοι μιλούν για τη φλογερή σχέση του με το πιο κοντό και πιο ενεργό ηφαίστειο Tungurahua.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό