18.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της …φευγαλέας Βουλής;

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι κάλπες της Κυριακής δεν αναδιατάσσουν μόνο το πολιτικό σκηνικό αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Έτσι η επίσπευση των εκλογών αλλάζει εξ αντικειμένου και το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών εξελίξεων. Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών έκλεισε άδοξα χθες, καθώς και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί –Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης- τις επέστρεψαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως τις πήραν.

Οι λόγοι είναι προφανείς –το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν τόσο καταλυτικό που διέλυσε κάθε (χαμένη, ούτως ή άλλως) ελπίδα για προγραμματικές συγκλίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Σήμερα η Πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς της πεντακομματικής Βουλής για να εξετάσει αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στην περίπτωση που οι διερευνητικές δεν τελεσφορούν: «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Έτσι, μπαίνουμε στην επόμενη φάση που είναι η ανάθεση στον αρχαιότερο, Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής αναμένεται η ορκωμοσία τόσο του ίδιου όσο και των υπηρεσιακών υπουργών.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, Αθήνα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Επόμενο βήμα, η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε την περασμένη Κυριακή. Χθες βράδυ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεωςνν το νέο Προεδρικό Διάταγμα που τροποποιεί τις ημερομηνίες. Το προηγούμενο όριζε ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής την 1η Ιουνίου, ωστόσο η επίσπευση των δεύτερων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, οδηγεί αναγκαστικά σε αλλαγές.

Έτσι, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαίου, θα ορκισθεί το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής (6.00), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κυριακάτικα, ενώ την επόμενη ημέρα το πρωί θα ορκισθεί ο νέος Πρόεδρος (συν οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς) της Βουλής που θα διαλυθεί το ίδιο απόγευμα! Θα πρόκειται για την πιο βραχύβια Βουλή ακόμα και από αυτήν του 2012 μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαίου και Ιουνίου εκείνης της θυελλώδους χρονιάς με Πρόεδρο τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον «Πρόεδρο των δυο ημερών».

Τώρα θα έχουμε τον «Πρόεδρο της μιας ημέρας» -ή ακριβέστερα της «μισής μέρας» αφού η Βουλή θα διαλυθεί αυθημερόν με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Το ερώτημα που συζητείται ήδη στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου είναι ποιος θα επιλεγεί ως Πρόεδρος της …φευγαλέας Βουλής.

Ως πιθανότερη, αν όχι βέβαιη, θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεκλογή του νυν Προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων για δέκατη φορά (συγκέντρωσε μόνος του το 50% των ψήφων που έλαβε η ΝΔ στον νομό). «Υπάρχει θεσμική συνέχεια και σταθερότητα», λένε κάποιες πηγές, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να συνασπιστεί η αντιπολίτευση για να εκλέξει Πρόεδρο, καθώς η ΝΔ διαθέτει 146 έδρες. Ποια θα ήταν η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης; Επί της ουσίας καμία. Ποιος άλλωστε θα ήθελε να πάρει πάνω του την πολιτική ευθύνη να εκλέξει έναν νέο Πρόεδρο ο οποίος με θητεία ούτε σχεδόν ούτε …μιας ημέρας, θα μπορεί να απολαμβάνει εσαεί τα προνόμια που προορίζονται για τους Προέδρους της Βουλής, όπως: γραφείο, αυτοκίνητο, συνεργάτες και προσωπική ασφάλεια… Μένει να απαντηθεί το επόμενο (καθοριστικό) ερώτημα: ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό