15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιος είναι ο νέος σωτήρας των κρυπτονομισμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της FTX και την «αποκαθήλωση» του Sam Bankman -Fried ο φόβος για πλήθος «θυμάτων» στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων έχει ενταθεί. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας και της ακατάσχετης αιμορραγίας ο Changpeng Zhao, ιδρυτής της Binance Ηoldings, που διαχειρίζεται το κορυφαίο ανταλλακτήριο cryptos στον κόσμο, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο νέος «μεσσίας».

Μιλώντας στο Bloomberg ο Ζhao (γνωστός και ως CZ) ανακοίνωσε ότι η Binance σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα fund 1 δισ. δολαρίων για την πιθανή εξαγορά distressed ψηφιακού ενεργητικού. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει νέα προσφορά για τη χρεοκοπημένη Voyager Digital.  «Εάν το ποσό δεν είναι αρκετό, μπορεί να διαθέσουμε και περισσότερα» διαβεβαίωσε ο Ζάο, ο οποίος είχε αρχικά προσφέρει σανίδα σωτηρίας και στην FTX, για να την τραβήξει όμως απότομα, όταν εξέτασε πιο προσεχτικά τα οικονομικά της.

Να σημειωθεί ότι τα “τιτίβασματα” στα οποία ο CZ εξέφραζε ανησυχία για την «υγεία» του ανταλλακτηρίου FTX και της επενδυτικής εταιρείας, Alameda Research, ήταν από τους παράγοντες που έβαλαν στο μικροσκόπιο την αυτοκρατορία του SBF και τελικά έφεραν στο φως τις αδιαφανείς δομές των εταιρειών του και τις παράτυπες μεταφορές χρημάτων πελατών. Κάποιοι τονίζουν πως ο Zhao ουσιαστικά σήμανε την αρχή του τέλους της FTX.

Τώρα διατείνεται πως πρωταρχικός του στόχος είναι όχι απλώς να παγιώσει τον τίτλο της κορυφαίας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων για τη Binance, αλλά να στηρίξει ευρύτερα την αγορά με ρευστότητα και να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού της FTX και σε άλλους παίχτες. Όπως είπε στο Bloomberg έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς παίχτες της αγοράς και το fund θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα. «Επιλέξαμε μία χαλαρή προσέγγιση με διαφορετικούς παίχτες της αγοράς να συμβάλλουν στον βαθμό που ίδιοι επιθυμούν» εξήγησε.

.@cz_binance featured on Bloomberg earlier today, to discuss the current crypto climate and upcoming plans to work with industry peers.

In case you missed, you can watch the full interview below ⤵️

— Binance (@binance) November 24, 2022

Σε μία χρονιά κατά την οποία η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει δει την αξία της να συρρικνώνεται κατά 260 δισ. δολάρια, ο ίδιος ο Zhao είδε την προσωπική περιουσία του να «βυθίζεται» κατά 80 δισ. δολάρια στα 15 δισ. δολάρια. Kάποτε η περιουσία του είχε υπερβεί τα 100 δισ. δολάρια. Εξακολουθεί πάντως να είναι ο πλουσιότερος – με διαφορά – παράγοντας στον χώρο των cryptos.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος ροδοπέταλα για τον «μεσσία». Για την κατάκτηση της Voyager Digital θα βρει απέναντί του την CrossTower και άλλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται. Στο στόχαστρό του είναι όμως και η Genesis Global, εκ των κορυφαίων πιστωτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, που πρόσφατα εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε για χρεοκοπία. Η Genesis είναι σε διαπραγματεύσεις με σειρά επενδυτών για έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, που θα της προσφέρει το απαραίτητο ρευστό για να σταθεί στα πόδια της και να αποφύγει την υπαγωγή στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα. Μεταξύ αυτών είναι και ο ιδρυτής της Binance, ο οποίος μένει να φανεί εάν σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσει εγκαίρως στην κεφαλαιακή ένεση ή θα επιτρέψει ακόμη μία κατάρρευση, για να «χτυπήσει» αμέσως μετά. «Θα υπάρξει πόνος παντού στην αγορά, εάν καταρρεύσει» σχολίασε στο Βloomberg o Zhao, αν και έσπευσε να επισημάνει ότι τελικά «η αγορά θα επιβιώσει».

Τι γνωρίζουμε για τον Zhao

Γεννήθηκε στην Κίνα στις 5 Φεβρουαρίου του 1977 και μετανάστευσε στον Καναδά με την οικογένειά του, το 1989, λίγο μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. Στα 12 έτη του λοιπόν δοκίμασε για πρώτη φορά αγελαδινό γάλα, όπως έχει πει σε συνέντευξή του.

Η πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές ήταν όταν ο πατέρας του αγόρασε έναν 286 DOS έναντι 7.000 δολαρίων. Ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Τελικά σπούδασε προγραμματιστής στο McGill University και όταν αποφοίτησε άρχισε να δουλεύει ως εξωτερικός συνεργάτης για το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Από το 2001 έως το 2005 διετέλεσε επικεαφλής του Tradebook Futures Development στο Bloomberg Professional Services.  Είχε πάντα διακαή πόθο όμως να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία.

Το 2006 μετακόμισε στη Σιγκαπούρη και ίδρυσε την IT εταιρεία  Fusion Systems, αλλά και την Bijie Tech- πάροχο υπηρεσιών cloud σε χρηματιστήρια. Ενθουσιώδης υπέρμαχος του Bitcoin, ο Zhao ήταν από τους πρώτους που έβγαλαν μία μικρή περιουσία από το κορυφαίο – βάσει κεφαλαιοποίησης- κρυπτονόμισμα. Τη χρησιμοποίησε για να ιδρύσει στην Κίνα τον Ιούλιο του 2017 τη Binance, που δεν άργησε να καταστεί η μεγαλύτερη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων με ημερήσιο τζίρο συναλλαγών άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Κίνα απαγόρευσε όλες τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και ο Zhao αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της. Αντί να επιλέξει μία άλλη χώρα, επέλεξε το μοντέλο “fully remote”. Η κριτική για την απουσία συγκεκριμένης έδρας είναι εντονότατη έως και σήμερα, αλλά δεν εμπόδισε τη Binance να γιγαντωθεί. Ο ίδιος αρκείται πάντως στο να επαναλαμβάνει μονότονα: «Δεν είμαστε κινεζική εταιρεία».

I wonder how many times I will have to repeat this one in the future (thanks to SBF’s media/lobbying power)…

Binance is not a Chinese company. https://t.co/GtcElzPw9T

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 24, 2022

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό