19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα ζευγάρια τσακώνονται στο αυτοκίνητο;

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πολλούς, ένα ταξίδι με αυτοκίνητο με τον ή την σύντροφο τους αποτελεί ένα αγχολυτικό από το βαρύ πρόγραμμα της εβδομάδας. Για άλλους, μια απλή μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο, το αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε χύτρα εκτόνωσης των εντάσεων και η διαδρομή να μετατραπεί σε εφιάλτη! Μην μου πείτε ότι δεν έχετε δει ζευγάρια να τσακώνονται στο αυτοκίνητο! Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί το αυτοκίνητο δίνει αφορμές για καυγάδες;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αντλήσαμε από μια έρευνα που διεξήχθη στο εξωτερικό και πράγματι δεν απέχει από την πραγματικότητα που βιώνουν και οι Έλληνες οδηγοί (https://hidethatscratch.com/blogs/nieuws/the-top-5-reasons-couples-argue-in-cars). Για να δούμε τα ευρήματα της έρευνας:
Πώς νιώθετε για τα ταξίδια με το αυτοκίνητο με τον σύντροφό σας;
Σε μια ευρωπαϊκή έρευνα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι το άλλο τους μισό ήταν ο πιο αγχωτικός επιβάτης που είχε στο μπροστινό κάθισμα. (Μπορεί να σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ένας στους πέντε είπε ότι η μητέρα του είχε αυτή την τιμή βάζοντάς τους στη δεύτερη θέση.)
Γιατί λοιπόν το αυτοκίνητο είναι τόσο πεδίο μάχης για ορισμένα ζευγάρια – και μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό;
Οι περισσότεροι από εμάς οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Είναι ένα καθημερινό γεγονός. Όμως, λέει ο θεραπευτής γάμου και οικογένειας Daniel Dashnaw, το νευρικό μας σύστημα γνωρίζει καλύτερα. Αναγνωρίζει ότι το να ταξιδεύεις με ταχύτητα σε ένα βαρύ μεταλλικό κουτί είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα.
«Η οδήγηση απαιτεί μια αγχωτική κατάσταση αυξημένης επίγνωσης καθώς σαρώνουμε το περιβάλλον μας για απειλές», εξηγεί. «Όταν οδηγούμε, είμαστε σε αμυντική νοοτροπία. Η απλή οδήγηση είναι ένας κρυφός παράγοντας άγχους».
Αντίθετα, ως επιβάτης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πιο χαλαροί από το συνηθισμένο – πράγμα που σημαίνει ότι εσείς και το νευρικό σύστημα του συντρόφου σας είστε ήδη σε αντίθεση όταν ξεκινάτε.
Γιατί μαλώνουμε στο αυτοκίνητο;
Πραγματοποιήσαμε τη δική μας μίνι έρευνα για να μάθουμε τι προκάλεσε τις περισσότερες διαμάχες μεταξύ ζευγαριών σε ταξίδια με αυτοκίνητο. Το δείγμα μας περιλάμβανε 100 ερωτηθέντες, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, όλοι ηλικίας μεταξύ 22 και 65 ετών και διαφόρων εθνικοτήτων. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι οι πέντε κορυφαίες αιτίες διαφωνιών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο είναι οι εξής:
1) Πολύ γρήγορη οδήγηση ή πολύ αργά:
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα επιβλητικό 80% των ερωτηθέντων είπε ότι η ταχύτητα ήταν ένα πρόβλημα όταν επρόκειτο για τσακωμούς μέσα στο αυτοκίνητο. Η μη τήρηση των ορίων ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές ή η πολύ γρήγορη οδήγηση σε δρόμους με στροφές και η πολύ αργή οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους ήταν οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης των διαφωνιών.
2) Αρνούμενος να ζητήσει οδηγίες:
Το να χαθείτε μπορεί να είναι λιγότερο πρόβλημα αυτές τις μέρες χάρη στο GPS και τους χάρτες Google, αλλά κανένα σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Αν και μισούμε να διαιωνίζουμε τα στερεότυπα, πρέπει να σας πούμε ότι 36 από τις 50 γυναίκες που ρωτήσαμε είπαν ότι τις τρέλανε όταν τα άλλα μισά τους αρνήθηκαν να σταματήσουν και να ζητήσουν οδηγίες, σε σύγκριση με μόλις πέντε από τους άνδρες ερωτηθέντες μας.
3) Κριτική:
Ως επιβάτης, αν πιστεύετε ότι ο οδηγός φρενάρει πολύ αργά ή με λάθος ταχύτητα, το λέτε; Είναι πιο πιθανό να το κάνετε εάν είναι ο σύντροφός σας . Αλλά τουλάχιστον μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι ενοχλητικό. Ένας 42χρονος άνδρας μας είπε: «Η γυναίκα μου χρησιμοποιεί σπάνια το χειρόφρενο και δεν μπορώ να μην το επισημάνω, παρόλο που ξέρω ότι θα στο τέλος θα μαλώσουμε».
4) Ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο:
Σε κάποιους αρέσει να ακούν μουσική κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο, ενώ άλλοι θέλουν να μιλήσουν ή ακόμα και να ταξιδεύουν σιωπηλοί. Το αν υπάρχει ψυχαγωγία στο αυτοκίνητο ή όχι είναι μια κοινή αιτία λογομαχιών.
5) Κακή οδήγηση των άλλων οδηγών:
Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (86%) είπαν ότι κατέληξαν να μαλώνουν με τον σύντροφό τους για επιθετικές αντιδράσεις σε λάθη άλλων οδηγών.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μην τσακώνεστε στο αυτοκίνητο;
Αν βρείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας μαλώνετε συχνά όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο, αξίζει να αναζητήσετε τρόπους για να το σταματήσετε. Αρχικά, πρέπει να αναλύσετε τι προκαλεί τις περισσότερες διαφωνίες. Προφανώς, είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό όταν είστε και οι δύο ήρεμοι παρά τη στιγμή της διαφωνίας. Θα επικοινωνείτε καλύτερα και είναι πιο πιθανό να βρείτε κάποια υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας μπορεί να παραπονεθεί ότι πηγαίνετε πολύ γρήγορα επειδή φοβάται.
Μόλις μάθετε γιατί μαλώνετε, μπορείτε να δουλέψετε για λύσεις. Εάν τσακώνεστε για το αν πρέπει να ακούσετε μουσική ή όχι, μπορείτε να εισαγάγετε έναν κανόνα που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός. Εάν προτιμούν τη σιωπή, ο επιβάτης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακουστικά για να ακούσει μέσω του τηλεφώνου ή άλλης συσκευής.
Τέλος μπορείτε επίσης να συμφωνήσετε να αναγνωρίσετε τους καβγάδες καθώς συμβαίνουν, κάτι που μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση και να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και οι δύο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό