26.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου σήμερα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη σύλληψη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν επίσης οι:

Αγία Ραΐς η ΠαρθενομάρτυςΟι Οσίες Ξανθίππη και ΠολυξένηΟ Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας ο εξ ΚαρπενησίουΟ Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο εξ ΑγαρηνώνΟι Οσίες Ξανθίππη και Πολυξένη

Οι Οσίες Ξανθίππη και Πολυξένη ήταν Ισπανίδες αδελφές και έζησαν στα μέσα του πρώτου αιώνα μετά Χριστόν, όταν Καίσαρ ήταν ο Κλαύδιος ο Α’ (41-54 μ.Χ.).

Η Ξανθίππη μαζί με το σύζυγο της Πρόβο, άρχοντος της χώρας, διδάχτηκε τη χριστιανική θρησκεία από τον απόστολο Παύλο (βλ. Pωμ. ιε’, 28).Η Πολυξένη επίσης άκουσε το κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου και κατόπιν το κήρυγμα του αποστόλου Φιλίππου στην Ελλάδα. Τέλος, έγινε μαθήτρια του αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος την έβάπτισε. Και οι δύο αδελφές, εργάστηκαν για τη χριστιανική πίστη και οδήγησαν σ’ αυτή πολλές γυναίκες. Πέθαναν εν ειρήνη.

Η Αγία Ραΐς

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σε ηλικία 12 ετών έγινε μοναχή. Όταν κάποτε πήγε στην πηγή, για να φέρει νερό, είδε πλήθος χριστιανών τους οποίους είχε δεμένους ο ηγεμόνας Λουκιανός. Τότε και αυτή πήγε και έσμιξε με το πλήθος αυτό. Μπροστά στον ηγεμόνα. ομολόγησε την πίστης της στο Χριστό και περιγέλασε τους θεούς του. Τη βασάνισαν φρικτά και την αποκεφάλισαν.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:

Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, ΞάνθιπποςΠολυξένη, Ξένη, ΞένιαΡαΐς, ΡαΐδαΊρις, Ίριδα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό