Home Οικονομία Ποιες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε ποιο βαθμό...

Ποιες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε ποιο βαθμό (πίνακες)

Ειδήσεις Ελλάδα

Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη όπως καταδεικνύουν οι πίνακες που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ. Η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση, αναδεικνύοντας τον εφησυχασμό που είχε επιδείξει η ΕΕ στο θέμα της διαφοροποίησης των πηγών της, με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία να αποτελεί «απότομη αφύπνιση». 

Ειδικότερα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93%, δηλαδή στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο. 

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία 77% του φυσικού αερίου, και τώρα αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα. Η Αυστρία από την πλευρά της εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40%, η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, το 29%. Σημειώνεται ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Στo μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom. Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version