28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιες προκρίθηκαν, ποιες φλερτάρουν με πρόκριση και η μάχη των… τριών στο Euro 2024 []

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Euro 2024, είναι από τις διοργανώσεις που θα μας «μείνουν» στην μνήμη για αρκετά χρόνια. Έχει ανατροπές, εκπλήξεις, αλλά και πολλά σενάρια πρόκρισης. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί την 3η αγωνιστική του θεσμού, η οποία θα σημάνει και τέλος των ομίλων. 

Ποιες ομάδες έχουν προκριθεί και… τα ερωτηματικά

Οι Εθνικές, οι οποίες γνώριζαν από την 2η κιόλας αγωνιστική πως θα βρίσκονται στην επόμενη φάση του Euro, είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Όλες τους έκαναν το 2/2 στο γκρουπ τους, με αποτέλεσμα να έχουν έξι βαθμούς. 

Ωστόσο, υπάρχουν και ομάδες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία που παρόλο που δεν έκαναν το 2/2, είναι στους τέσσερις βαθμούς, κάτι που σημαίνει πως έχουν το… μαξιλαράκι της 3η θέσης στο χειρότερο σενάριο. 

Α’ όμιλος: Ελβετία και Σκωτία πάνε για… αγχωτικό φινάλε

Στο συγκεκριμένο γκρουπ, η Γερμανία δεσπόζει στην 1η θέση με έξι βαθμούς, ωστόσο η Ελβετία αν νικήσει το βράδυ της Κυριακής τους οικοδεσπότες (23/06 22:00), θα είναι εκείνη «οδηγός» του ομίλου και θα αφήσει την «Μάνσαφτ» 2η.

Τα πράγματα για την Σκωτία είναι πιο περίπλοκα, καθώς θέλουν μόνο την νίκη κόντρα στην Ουγγαρία (23/06, 22:00) για να συνεχίσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το σενάριο της 2η θέσης για τους Χάιλαντερς είναι δύσκολο, αλλά εφικτό. Συγκεκριμένα, πρέπει να κερδίσουν τους Μαγυάρους και η Ελβετία να χάσει από την Γερμανία και ταυτόχρονα να καλυφθεί μία διαφορά έξι τερμάτων, μιας και το μεταξύ τους ματς έμεινε στην ισοπαλία και εν συνεχεία μετρά η διαφορά τερμάτων.  

Η Βαθμολογία του ομίλου:1. Γερμανία 6 (7-1)2. Ελβετία 4 (4-2)3. Σκωτία 1 (2-6)4. Ουγγαρία 0 (1-5)

Το πρόγραμμα:Ελβετία – Γερμανία (23/06, 22:00)Σκωτία – Ουγγαρία (23/06, 22:00)

2ος όμιλος: Χωρίς άγχος οι Ισπανοί, «χαμός» για 2η και 3η θέση

Ανατροπές και συγκινήσεις θα παρακολουθήσουμε από το γκρουπ του «θανάτου», καθώς τρεις από τις τέσσερις ομάδες, έχουν την πιθανότητα να τερματίσουν από 2ες να βγουν έως και 4ες. Για την Αλβανία το σενάριο είναι μόνο η νίκη κόντρα στην Ισπανία και η ήττα ταυτόχρονα της Ιταλίας για να περάσει ως 2η ή 3η. Η Κροατία για συνεχίσει στην διοργάνωση πρέπει να νικήσει τους «ατζούρι» και να τους βάλει… από κάτω της. Η Ισπανία είναι πρώτη ότι κι’ αν γίνει στα ματς.

Η βαθμολογία του ομίλου:(Θέση – Χώρα – Βαθμοί – Διαφορά τερμάτων)1. Ισπανία 6 (4-0)2. Ιταλία 3 (2-2)3. Αλβανία 1 (3-4)4. Κροατία 1 (2-5)

Το πρόγραμμα:Αλβανία – Ισπανία (24/06 22:00)Κροατία – Ιταλία (24/06 22:00)

3ος όμιλος: Η Αγγλία τον πρώτο λόγο

Το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν έχει δείξει καλή εικόνα στο Euro, όμως βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα με τέσσερις βαθμούς και με νίκη κόντρα στην Σλοβενία θα μείνει εκεί. Δεν υπάρχουν σενάρια να αποκλειστεί η Αγγλία, μπορεί, όμως, να μείνει εκτός πρώτης δυάδας, με ήττα δική της και νίκη της Δανίας. 

Η Δανία, από την άλλη, μπορεί από 1η να βρεθεί έως 4η! Συγκεκριμένα, οι Σκανδιναβοί θέλουν μόνο την νίκη κόντρα στην Σερβία, για να έχουν την 3η θέση. Το… μονοπάτι για τη Σλοβενία είναι επίσης έτοιμο. Πρέπει να επικρατήσει της Αγγλίας με οποιοδήποτε σκορ και έτσι μπαίνει στην πρώτη δυάδα. Αν φέρει ισοπαλία, θέλει ισοπαλία και στο άλλο ματς για να ελπίζει στη 2η θέση, αλλιώς μένει πάλι 3η. Αν χάσει και χάσει και η Δανία, τότε όλα κρίνονται στη διαφορά τερμάτων. 

Τα πράγματα για την Σερβία, είναι απλά. Πρέπει να πάρει μόνο την νίκη απέναντι από την Δανία και η Αγγλία να κάνει το καθήκον της και να κερδίσει την Σλοβενία. Η παρέα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, παίκτης του ΠΑΟΚ, δεν έχει καμία πιθανότητα να τερματίσει στην 1η, αλλά μπορεί με το παραπάνω σενάριο να τερματίσει στη 2η θέση. 

Η βαθμολογία:1. Αγγλία 4 (2-1)2. Δανία 2 (2-2)3. Σλοβενία 2 (2-2)4. Σερβία 1 (1-2)

Το πρόγραμμα:Αγγλία – ΣλοβενίαΔανία – Σερβία

4ος όμιλος: Ολλανδία και Γαλλία για τη δυάδα και… καραδοκεί η Αυστρία

Οι «οράνιε» και οι «τρικολόρ» έχουν τα ηνία για την 1η και 2η θέση, ενώ για την 3η η Αυστρία. Η Ολλανδία για να βρεθεί στο «ρετιρέ» του ομίλου πρέπει να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από την Γαλλία που παίζει κόντρα στην αδιάφορη Πολωνία, ενώ η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν αντιμετωπίζει την Αυστρία. Με νίκη η Ολλανδία θέλει μη νίκη της Γαλλίας ή νίκη με λιγότερα γκολ διαφορά από την ίδια. 

Για την Γαλλία, ισχύει ό,τι είπαμε για την Ολλανδία. Δηλαδή, για να βρεθεί στην 1η θέση πρέπει να έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από τους «οράνιε». Αλλιώς με δική της νίκη και ισοπαλία ή ήττα της Ολλανδίας, ανεβαίνει στην κορυφή. Μένει εκτός δυάδας αν ηττηθεί από την Πολωνία και νικήσει η Αυστρία. 

Η Αυστρία έχει το πιο δύσκολο έργο. Για να είναι στην «δυάδα» καλείται να επικρατήσει της Ολλανδίας και αυτό της είναι αρκετό. Ακόμα και με ισοπαλία και ήττα της Γαλλίας, δεν πάει στη 2η θέση λόγω ισοβαθμίας.

Η Πολωνία έχει αποκλειστεί και μαθηματικά από τη συνέχεια του θεσμού. 

Η βαθμολογία:Ολλανδία 4 (2-1)Γαλλία 4 (1-0)Αυστρία 3 (3-2)Πολωνία 0 (2-5)

Το πρόγραμμα:Ολλανδία – Αυστρία (25/06, 22:00)Γαλλία – Πολωνία (25/06, 22:00)

5ος όμιλος: «Ανοικτές» όλες οι θέσεις από την 1η έως την 4η

Δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερη ανάλυση για τον όμιλο αυτόν, καθώς όποιος κερδίσει θα βρεθεί στους «16» του Euro2024. Το πλεονέκτημα, όμως, είναι για το Βέλγιο και την Ρουμανία, καθώς μπορούν να παίξουν και για την νίκη, αλλά και την ισοπαλία την 3η αγωνιστική, λόγω της διαφοράς τερμάτων που έχουν. 

Η βαθμολογία:Ρουμανία 3 (3-2)Βέλγιο 3 (2-1)Σλοβακία 3 (2-2)Ουκρανία 3 (2-4)

Το πρόγραμμα:Σλοβακία – Ρουμανία (26/06, 19:00)Ουκρανία – Βέλγιο (26/06, 19:00)

6ος όμιλος: Πρώτη και καλύτερη η Πορτογαλία, «παίζονται» οι υπόλοιπες θέσεις

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει κάνει το 2/2 στον όμιλο και δεν χρειάζεται να «αγχωθεί». Από την άλλη, η Τουρκία πρέπει να μην χάσει από την Τσεχία για να περάσει ως 2η από τον όμιλο, ενώ η Γεωργία για να έχει κάποιες πιθανότητες καλείται να περάσει το εμπόδιο των παικτών του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Όσο για το σύνολο του Ιβάν Χάσεκ, θέλει μόνο νίκη απέναντι από την Τουρκία. 

Το ακραίο σενάριο για την γειτονική χώρα, είναι πως άμα χάσουν από την Τσεχία και η Γεωργία κερδίσει την Πορτογαλία, τότε μπορεί να βρεθεί και ουραγός του γκρουπ. 

Η βαθμολογία:Πορτογαλία 6 (5-1)Τουρκία 3 (3-4)Τσεχία 1 (2-3)Γεωργία 1 (2-4)

Το πρόγραμμα:Γεωργία – Πορτογαλία (26/06, 22:00)Τσεχία – Τουρκία (26/06, 22:00)

Τα σενάρια της 3ης θέσης

«Χαμός» θα γίνει με την περιβόητη αυτή θέση την τελευταία αγωνιστική, καθώς μόνο οι πρώτες τέσσερις από τις έξι ομάδες που θα τερματίσουν εκεί μπορούν να συνεχίσουν.

Αναλυτικά η βαθμολογία της 3ης θέσης είναι οι εξής:1. Αυστρία 3 (3-2)2. Σλοβακία 3 (2-2)3. Σλοβενία 2 (2-2)4. Αλβανία 1 (3-4)5. Τσεχία 1 (2-3)6. Σκωτία 1 (2-6)

Το κριτήρια των ισοβαθμιών: Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδιαΣυνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδιαΚαλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδιαΣυνολική διαφορά τερμάτωνΚαλύτερη επίθεσηΔιαδικασία πέναλτιΛιγότεροι βαθμοί ποινών – Fair PlayΥψηλότερη κατάταξη στα προκριματικά του EURO 2024

Δημήτρης Δράκος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό