26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ποιες είναι οι προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο επίκεντρο συζήτησης, που διεξήχθει στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα, τέθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, η εταιρική διακυβέρνηση ξεκίνησε σε διάφορες χώρες του κόσμου, ύστερα από σκάνδαλα που έγιναν στην Αγγλία το 1992 και μετά από δέκα χρόνια στην Αμερική, ανέφερε η κα Λήδα Κοντογιάννη, Πρόεδρος ΔΣ NED Club «Ελληνική Λέσχη Μη-Εκτελεστικών μελών Διοικητικών Συμβουλίων». Όπως εξήγησε, ο τρόπος που εφαρμόζεται η εταιρική διακυβέρνηση είναι μέσω της νομοθεσίας και μέσω της αυτορύθμισης,δηλωδή με ειδικούς κανόνες που οικειοθελώς εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο κ. Νίκος Ροδόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data AE, π. Πρόεδρος EEL, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ, η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΕΒ και η κα Μάρω Παναγιωτίδου, IBBA, MSc, Consciousness Coach and Business transformational.

Όπως ανέφερε η κα Κοντογιάννη, από τη μία πλευρά πιέζονται οι εταιρείες για εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης από τη νομοθεσία, αλλά και από τους επενδυτές οι οποίοι απαιτούν διαφάνεια και καλή λειτουργία, ενώ εξήγησε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ροδόπουλος ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δικαιοσύνη και στον χρηστό τρόπο διακυβέρνησης της επιχείρησης. Ειδικότερα, επεσήμανε την ανάγκη αξιοκρατίας και δικαιοσύνης στην αξιολόγηση των ανθρώπων.

Επιπλέον, άσκησε αυστηρή κριτική όσον αφορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ ενώ επεσήμανε τηνα ανάγκη διευκόλυνσης της λειτουργίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ.

Όσο οι επιχειρησεις γίνονται εξωστρεφείς τόσο ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη και κατ επέκταση η οικονομία της χώρας μας, ανέφερε η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΕ, προσθέτοντας ότι η εξωστρέφεια στην Ελλάδα ήρθε αρκετά αργά, ενώ ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Το καταλάβαμε με τον δύσκολο τρόπο στην Ελλάδα καθώς ο Ελληνας αναγκάστηκε να εξάγει χωρίς να έχει την αντίστοιχη κουλτούρα», είπε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μακρυγιάννη, οι εξαγωγές είναι ένα «ακριβό σπορ», χρειάζεται χρόνο και υπομονή και ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους προκειμένου μία ΜμΕ να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό στο εξωτερικό.

Για τη συνειδητότητα και την ενσυναίσθηση στις επιχειρήσεις μίλησε η κα Μάρω Παναγιωτίδου, IBBA, MSc, Consciousness Coach & Business transformational. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη για την Τεχνολογία μας είναι η Συνειδητότητα για τον ανθρώπινο νου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι, δεν μπορούμε να δούμε αλλαγές και εξέλιξη στην επιχειρηματικότητα από τη στιγμή που δεν εξελισσόμαστε ως άνθρωποι.

Ανέλυσε τις προκλήσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τόνισε ότι την αλλαγή δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε δογματικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως να απαιτείται η διατήρηση των βασικών αξιών. Η εξέλιξη είναι κάτι που μπορεί να υιοθετήσει ο κάθε ένας οργανισμός, ανέφερε η κα Παναγιωτίδου, ενώ ανέλυσε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Γενικός Γραμματέας NED Club, Διευθυντής τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώθηκε από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό