16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποια ποιοτικά κριτήρια πρέπει να πληρεί ο Γυναικολόγος Ογκολόγος που αντιμετωπίζει καρκίνο του ενδομητρίου;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι στα προηγμένα κράτη η πιο συχνή κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα η πρόγνωση των ασθενών να είναι εξαιρετική. Βασική προϋπόθεση της τελευταίας είναι η άριστη χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου. Με άλλα λόγια, η χειρουργική τους θεραπεία με τρόπο σύγχρονο, ογκολογικά αποτελεσματικό και ασφαλή ως προς τις πιθανές επιπλοκές. Για τον πληρέστερο χαρακτηρισμό της ποιοτικής χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου, πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Εταιρία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) εξέδωσε σχετικές οδηγίες (Concin N et al. Int J Gynecol Cancer 2021;31:1508-29). 

Ποιος πρέπει να χειρουργεί ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου;

Με βάση τα ποιοτικά κριτήρια της ESGO, τουλάχιστον το 95% των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου θα πρέπει να χειρουργούνται από Γυναικολόγο Ογκολόγο, δηλ. Γυναικολόγο με επίσημη εξειδίκευση και πιστοποίηση στη χειρουργική διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων. Οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών, ιδιαίτερα επί υποτροπής, θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνονται από ομάδες Ιατρών με σχετικές ειδικότητες, οι οποίες συγκροτούν τα Ογκολογικά Συμβούλια του Νοσοκομείου.

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου;

Για να θεωρηθεί ο Γυναικολόγος Ογκολόγος απόλυτα ικανός να αντιμετωπίζει ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου, θα πρέπει μεταξύ άλλων:

να χειρουργεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά τουλάχιστον το 80% των περιστατικών με νόσο αρχικών σταδίων να χειρουργεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά ασθενείς με παχυσαρκία και νόσο αρχικών σταδίων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% να αφαιρεί λεμφαδένες σε ασθενείς με νόσο αρχικών σταδίων που θεωρείται υψηλού-ενδιάμεσου (high-intermediate) ή υψηλού (high) κινδύνου για υποτροπή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% να πραγματοποιεί την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού τουλάχιστον στο 90% των περιστατικών που χρήζουν λεμφαδενεκτομής να χρησιμοποιεί τη χρωστική ICG τουλάχιστον στο 95% των ασθενών που υποβάλλονται στην τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού να αφαιρεί ριζικά όλες τις μεταστατικές εστίες τουλάχιστον στο 75% των ασθενών με νόσο προχωρημένων σταδίων

Τί σημαίνει αυτό στην κλινική πράξη;

Με αφορμή την παραπάνω δημοσίευση, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Μemorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου αποτελεί το θεμέλιο λίθο της οριστικής θεραπείας του. Με τις τεχνικές δυνατότητες που έχουμε σήμερα, η ογκολογική αποτελεσματικότητα, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και ο σεβασμός στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι αυτονόητα. Η ESGO καταρρίπτει τους όποιους μύθους είχαν απομείνει και ανεβάζει τον πήχη  για όσους θεωρούν τα βέλτιστα χειρουργικά αποτελέσματα ως αδιαπραγμάτευτο στόχο».

Eυχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ & Διευθυντή της Α’ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας, κ. Βασίλη Σιούλα.

ELISSEOS KONTIS

Για περισσότερες συμβουλές και νέα στην γυναικολογική ογκολογία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 3006818.

Ακολουθήστε τον κ. Βασίλη Σιούλα σε Facebook, Instagram & Linkedin

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό