25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια εταιρεία της Stellantis θα κλείσει;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Stellantis, ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας που προέκυψε από τη συγχώνευση του ομίλου PSA και της Fiat Chrysler Automobiles το 2021, εξετάζει το μέλλον των 14 αυτοκινητοβιομηχανιών της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Ταβάρες δήλωσε ότι οι μη κερδοφόρες μάρκες ενδέχεται να καταργηθούν: «Εάν δεν αποφέρουν χρήματα, θα τις κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες μάρκες, ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η Maserati μπορεί να πωληθεί, ενώ η Lancia ή η DS μπορεί να κινδυνεύουν.

Βασικές μάρκες όπως η Fiat, η Opel/Vauxhall, η Peugeot, η Citroen, η Jeep και η Ram θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

Η συζήτηση προκύπτει εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών της Stellantis, με τις μετοχές να πέφτουν 22% το 2024 μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 40%, τα καθαρά έσοδα κατά 14% και τα καθαρά κέρδη κατά 48%, επηρεαζόμενα κυρίως από την αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 18%, γεγονός που επιδεινώθηκε από την παύση τεσσάρων μοντέλων: Dodge Charger, Challenger, Jeep Renegade και Cherokee.

Επιπλέον, οι πωλήσεις του Ram 1500 επιβραδύνθηκαν λόγω μιας αναβάθμισης στα μέσα του κύκλου ζωής του.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική μειώθηκαν επίσης κατά 6%, αν και οι παραδόσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημείωσαν αύξηση 3%, χάρη στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων της Fiat.

Παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις να επενδύσει σε όλες τις μάρκες για μια δεκαετία, η οικονομική πίεση μπορεί να αναγκάσει τη Stellantis να εξορθολογήσει το χαρτοφυλάκιό της νωρίτερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό