20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Γιατί η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 10,5% των ερωτηθέντων – Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ανεβασμένη είναι η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της Metron Analysis  για λογαριασμό του Mega, αφού σε σχέση με την προηγούμενη της ίδιας εταιρείας αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Η έρευνα έγινε μεταξύ 17 και 23 Μαΐου κι έλαβε υπόψη της τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όσο και τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις με την ευλογιά των πιθήκων.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου.  Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες σε σχέση με τις 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα.  Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Τι δείχνει η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα πάρουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7%, το ΠΑΣΟΚ 15%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελληνική Λύση 5,2%, το ΜέΡΑ25 3,7%, η Εθνική Δημιουργία 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη 2,7%.

Παράσταση νίκης για… Νέα Δημοκρατία

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ. Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ δεύτερος είναι ο… Κανένας με 30%. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό