27.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

«Ποδαρικό» στο Χρηματιστήριο με εταιρικά ομόλογα 350 εκατ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Ανέστη Ντόκα[email protected]

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τις εισηγμένες και το νέο οικονομικό έτος 2022. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ν», οι εισηγμένες εταιρείες που είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων και τα στοιχεία επ’ αυτών έχουν ως εξής: Η διοίκηση της Premia Properties επέλεξε να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες για να μετατραπεί σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενώ ετοιμάζεται και για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου για τις αρχές του 2022.

Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μια έκδοση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αν και το ύψος της έκδοσης καθορίζεται με ακρίβεια στο τέλος της διαδικασίας. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεδιπλωθεί και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου Fourlis. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο σε συνάρτηση με την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, ενώ αναμένεται να προηγηθεί η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει και η πώληση μετοχικού πακέτου της τάξης του 15% της Prodea Investments σε επιλεγμένους επενδυτές. Το πακέτο της πώλησης θα προέλθει από υφιστάμενους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς. Η Prodea είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 2,4 δισ. ευρώ, και στρατηγικός συνεργάτης της Dimand. Για παράδειγμα, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στο έργο της μετατροπής του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια σε ξενοδοχειακή μονάδα (ΜΟΧΥ), αλλά και στον Πύργο του Πειραιά.

Η Ελλάκτωρ εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022. Στόχος είναι από τα έσοδα να αποπληρωθεί ένα μέρος του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι το νέο ομόλογο θα εξασφαλίσει χαμηλότερη απόδοση από το διεθνές, το οποίο είχε εκδοθεί με απόδοση 6,3%.

Η εικόνα της αγοράς

Στην εγχώρια πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, διαπραγματεύονται 14 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 2,536 δισ. ευρώ από τα συνολικά 21 ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2016, όταν ξεκίνησε ο θεσμός με συνολική αξία 3,1 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό υπερκάλυψης των υφιστάμενων εκδόσεων διαμορφώθηκε στις 2,8 φορές, καθώς τα προσφερόμενα κεφάλαια για τις 13 εκδόσεις έφθασε τα 6,37 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα σαφές ότι η πλατφόρμα των εταιρικών ομολόγων έχει αντικαταστήσει την τελευταία εξαετία (2016-2021) την παραδοσιακή αγορά της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά στο Χρηματιστήριο, αφού αναδεικνύεται η νέα δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για εισηγμένες και μη εταιρείες. Δεν είναι λίγο για τις εισηγμένες να μπορούν να δανειστούν για πέντε ή επτά χρόνια με κλειδωμένο επιτόκιο 2% ή 3%, χωρίς να έχουν το ρίσκο μιας μελλοντικής μεγάλης ανόδου στο κόστος του χρήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιευτές, μέσω των εταιρικών ομολόγων, βρίσκουν διέξοδο σε αποδόσεις που είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τραπεζικών επιτοκίων, αναλαμβάνοντας φυσικά και το σχετικό -περιορισμένο σε γενικές γραμμές- ρίσκο. Ένας επενδυτής που τοποθετεί σήμερα 200.000 χιλιάδες ευρώ σε ένα εταιρικό ομόλογο μπορεί να εισπράττει τόκους 4.000 ευρώ ετησίως, όταν το αντίστοιχο έσοδο από τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό