25.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

«Ποδαρικό» με κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

Ειδήσεις Ελλάδα

Με άνοδο 0,68% έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση του 2023 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 936 μονάδες. Ξεχώρισε η άνοδος της Alpha Bank (+2.85%). Κέρδη και στην Ευρώπη, κλειστά σήμερα τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Wall Street.

Στο ταμπλό, στα μη τραπεζικά blue chips Viohalco, Aegean και ΔΕΗ κατέγραψαν τα σημαντικότερα κέρδη. Άνοδος και για Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην πρώτη συνεδρίαση του 2023 καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης της ευρωζώνης υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει μετά από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από φόβους ύφεσης καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια παγκοσμίως.

Ο παν-ευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,8%. Ο κλάδος των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών κέρδισε 2,5% και brands πολυτελείας όπως η LVMH και η Kering πρόσθεσαν περίπου 1,5% η καθεμία.

«Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πάνω από 2,50%, οι χαλαρές συναλλαγές στο τέλος του έτους και η πιθανή πτώση του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ εγείρουν ελπίδες για ένα αισιόδοξο ξεκίνημα του έτους», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Commerzbank Research, αναφερόμενοι στις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη. Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανακοινώνονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ένας πρώιμος δείκτης ήταν τα στοιχεία που έδειχναν ότι η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης πιθανότατα έχει περάσει το κατώτατο σημείο της καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, οδηγώντας σε ανάκαμψη της αισιοδοξίας μεταξύ των διευθυντών εργοστασίων.

Ο STOXX 600 έκλεισε το 2022 με έντονες απώλειες, λόγω της αυστηροποίησης της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών, της οικονομικής επιβράδυνσης, της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας που πυροδότησε πληθωριστικές πιέσεις και αυξανόμενες ανησυχίες για κρούσματα COVID στην Κίνα.

Οι ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές μετοχές, μεταξύ των μετοχών με τη χειρότερη απόδοση πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 1,5% την ημέρα, παρά τα πιο επιθετικά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι μισθοί της ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα και η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποτρέψει αυτό από το να αυξήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδά τους σε περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί στο 7% φέτος και θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024 και μετά, αλλά αναμένει ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα είναι το νέο φυσιολογικό.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,0%, ενώ και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν τη χρονιά με θετικό ρυθμό.

Ο ενεργειακός τομέας προσέθεσε 1,3%, παρακολουθώντας τις σταθερές τιμές του αργού.

Η Κροατία άνοιξε το νέο έτος με δύο ιστορικές αλλαγές, καθώς το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε τόσο στη ζώνη Σένγκεν χωρίς σύνορα της ΕΕ όσο και στο κοινό νόμισμα του ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό