35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Πνίγει τη χώρα ο καύσωνας με 43άρια και αφρικανική σκόνη – «Ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πνίγει» την χώρα ο καύσωνας που όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι εμφανίστηκε πρώιμα: Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο ακραία ζέστη πριν τις 19 Ιουνίου. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, προειδοποιώντας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή.

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη είναι οι πιο «επικίνδυνες» μέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

Καμίνι η χώρα

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες  ενώ οι συνθήκες, ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗΚαιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗΚαιρός: Γενικά αίθριος.Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚαιρός: Γενικά αίθριος.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Tους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗΚαιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚαιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Πρώτη φορά…

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της  ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο «τον 20ο αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες μέσα στον Ιούνιο για παράδειγμα το ‘07 το ΄10 το ΄16 το ΄17 και το ΄21, όλοι όμως αυτοί συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι οι καύσωνες στο άμεσο μέλλον θα είναι περισσότεροι και συχνότεροι, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου ήδη με τις θερμοκρασίες που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ» επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήσαν τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί για το κλίμα το τελευταίο 12μηνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024: 6,3 δισ. άνθρωποι που ισοδυναμούν με το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσαν τουλάχιστον 31 ημέρες ακραίας ζέστης, όπως μεταδίδει η ertnews. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι τους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου, στα οποία δεν θα είχε προηγουμένως καταγραφεί, αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό