31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πλησιάζει νέα ηλιακή καταιγίδα – Πότε θα «χτυπήσει», τι φαινόμενα θα προκαλέσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Αστρονόμοι κατέγραψαν ασυνήθιστα υψηλή ηλιακή δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, με 17 εκλάμψεις να εκτοξεύονται από τον Ήλιο μέσα σε μια εβδομάδα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την πιθανότητα ισχυρής ηλιακής καταιγίδας να χτυπήσει τη Γη τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας μαζί της διακοπές ρεύματος και προβλήματα ραδιοεπικοινωνίας.

Στις αρχές του μήνα, εντυπωσιακές εικόνες του Βορείου Σέλας καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με το φαινόμενο να γίνεται ορατό ακόμα και σε νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Αυτό το ασυνήθιστο γεγονός προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, καθώς “μπλόκαρε” συστήματα GPS, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αγροτικό εξοπλισμό και δορυφόρους σε τροχιά.

Η αιτία της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας αποδίδεται στην ηλιακή κηλίδα AR3664, η οποία δημιούργησε 17 εκλάμψεις, με μια από αυτές να ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα ισχυρή της φύση.

“Δεν έχω δει ποτέ τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον Ήλιο”, δήλωσε στο SpaceWeather ο ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Karrer από την Αυστρία. “Ήταν τόσο γρήγορη και ισχυρή, που εκτεινόταν πολύ μακριά στο διάστημα!”, πρόσθεσε.

Παρόλο που η AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας προς τη Γη, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κηλίδα θα στρέψει την πορεία της προς τον πλανήτη μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, φέρνοντας μαζί της τον κίνδυνο νέων και ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις μιας ηλιακής καταιγίδας;

Διακοπές ρεύματος: Η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.Προβλήματα ραδιοεπικοινωνίας: Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να διαταράξουν τα ραδιοκύματα, επηρεάζοντας τις επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ραδιοφώνου και αεροπορίας.Διακοπές στην λειτουργία GPS: Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει τα σήματα GPS, καθιστώντας τα ανακριβή ή άχρηστα.Ζημιές σε δορυφόρους: Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν δορυφόρους σε τροχιά.

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια ηλιακή καταιγίδα;

Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων.Έχετε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως μπαταρίες και γεννήτριες.Φροντίστε να έχετε αποθηκευμένα τρόφιμα και νερό.Μείνετε ενημερωμένοι για την πρόγνωση και τις πιθανές επιπτώσεις μιας ηλιακής καταιγίδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό