23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πετυχημένη πτήση για το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν η σχέση του με τον επί πολλά χρόνια φίλο και συνοδοιπόρο του στις τεχνολογικές τους αναζητήσεις Μπιλ Γκέιτς διαταράχθηκε ο Πολ Άλεν εγκατέλειψε την ενασχόληση του με την Microsoft διατηρώντας όμως τις μετοχές του και γενικότερα τα οικονομικά οφέλη από την χρυσοφόρο εταιρεία που είχε ιδρύσει μαζί με τον Γκέιτς.

Ο Άλεν ασχολήθηκε με πολλά πρότζεκ και επιχειρήσεις οι περισσότερες εξ των οποίων αφορούσαν φυσικά τον χώρο της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς. Από τους υπολογιστές και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τις διαστημικές τεχνολογίες. Παρά την σοβαρή ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί πολλά έτη το ανήσυχο πνεύμα του Άλεν οραματιζόταν πάντα νέες προκλήσεις. Μια από αυτές ήταν να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει πετάξει ποτέ.

Για αυτό τον σκοπό δημιούργησε το 2011 την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems. Στόχος ήταν η κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα μπορούσε να πετά όχι μόνο εντός του πλανήτη μας αλλά και έξω από αυτόν είτε εκτοξεύοντας, είτε μεταφέροντας διαστημικούς δορυφόρους είτε φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κατασκευή του Stratolaunch όπως ονομάστηκε το σκάφος αυτό κρατήθηκε σε μεγάλο ποσοστό μυστική δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από αυτό. Όσο όμως και να προσπαθείς να το κρατήσεις μυστικό δεν είναι και πολύ εύκολο να κρύψεις ένα σκάφος που ζυγίζει 590 τόνους, διαθέτει έξι κινητήρες, 28 τροχούς και ένα άνοιγμα των πτερυγίων 117 μέτρα.

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ιπτάμενο καταμαράν επειδή υπάρχουν δύο άτρακτοι τοποθετημένες κάτω από μια τεράστια επιφάνεια μεταφοράς. Διαθέτει τριμελές πλήρωμα που κάθεται στη δεξιά άτρακτο για να μπορεί να ελέγχει το αεροσκάφος. Οι σχεδιαστές του σκάφους βασίστηκαν στον τύπο αεροσκαφών Boeing 747 και έφτιαξαν μια διπλή εκδοχή τους.

Στην έρημο Μοχάβε που είναι το στρατηγείο της Stratolaunch Systems πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες δοκιμές του γιγάντιου αεροσκάφους. Την Πέμπτη 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα με το σκάφος που η εταιρεία του έχει δώσει το παρατσούκλι «Roc» να πετά σε ύψος 4,267 μέτρων και παραμένει στον αέρα για 3 ώρες και 14 λεπτά. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα των δοκιμών παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε το γιγάντιο αεροσκάφος θα αρχίσει τα δρομολόγια του.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό