23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία απειλεί την Κύπρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις ανατολικές ακτές της Κύπρου αναμένεται να φτάσει μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά διαρροή καυσίμων από διυλιστήριο σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Μπαριγιάς της Συρίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γεγονός που αυξάνει τους φόβους για την πρόκληση μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στην χερσόνησο της Καρπασίας, μιας περιοχής αναγνωρισμένης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Πρώτο αναμένεται να επηρεαστεί το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ενώ είναι πιθανόν η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει μέχρι την Αμμόχωστο επηρεάζοντας ακόμα και παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος ολόκληρης της χερσονήσου της Καρπασίας.

Το γεγονός έθεσε σε κινητοποίηση τις «αρχές» των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες προσέτρεξαν στην Τουρκία για συνδρομή. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε το πρωί ότι δύο τουρκικά σκάφη αναχώρησαν από τα Άδανα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση. Ο κ.Οκτάι δήλωσε μάλιστα ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ.  

Σε ετοιμότητα οι κυπριακές αρχές

Πρόθεση για παροχή τεχνικής βοήθειας στους Τουρκοκύπριους για αντιμετώπιση της ρύπανσης εξέφρασε και η ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή. Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια μέσω σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και υπό τον φόβο ότι η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού επηρεάζοντας και άλλες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας όπως η θαλάσσια περιοχή νησιά και το θάλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού δασικού πάρκου Κάβο Κρέκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει αντιρρυπαντικό σκάφος μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, ώστε να παράσχει βοήθεια τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Εξάλλου σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, για το ζήτημα ενημερώθηκε το Ισραήλ και η Ελλάδα για παροχή βοήθειας αν χρειαστεί. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται ήδη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις για καθυστέρηση στην ενεργοποίηση  των κατάλληλων μηχανισμών ανταπόκρισης σε περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης δεδομένου ότι η ύπαρξη της πετρελαιοκηλίδας ήταν γνωστή από τις 26 Αυγούστου σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Αλιείας.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό