32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Περνά τον πήχη η ΝΔ, ανατροπή στη δεύτερη θέση

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα δημοσκόπηση, 11 ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέρνει τα πάνω κάτω όσον αφορά τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, στην τελευταία πανελλαδική μέτρηση πολιτικής επικαιρότητας, στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς που διενήργησε η Prorata, καταγράφονται σημαντικές μεταβολές ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων αλλά και υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία πιάνει τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώνοντος κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, η ανατροπή συνίσταται στο ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να προσπερνά, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:

η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%η Νίκη από 3.2% έως 5.8%η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.

Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Δείτε το σύνολο των ευρημάτων της Prorata

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό