18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περίπου 17 εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη νόσησαν με long Co στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, με πολλούς να εξακολουθούν να παλεύουν με τα επίμονα και εξουθενωτικά συμπτώματα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν για την ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες – οι περισσότερες από τις οποίες στην Ευρώπη αλλά μερικές στην κεντρική Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο long Co περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία, αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2. 

Τι δείχνουν τα δεδομένα  Οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν τα συμπτώματα του long Co. Συγκεκριμένα, μία στις τρεις γυναίκες που νοσηλεύεται  στο νοσοκομείο κινδυνεύει να εμφανίσει long Co.  Παρατεταμένα συμπτώματα – από χρόνια κόπωση και «ομίχλη του εγκεφάλου» έως δύσπνοια – υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν περίπου το 10% έως 20% των περιπτώσεων Co. Μέχρι στιγμής, η πάθηση και οι αιτίες της έχουν προβληματίσει τους γιατρούς, οι οποίοι ζητούν περισσότερη έρευνα για την εξεύρεση τρόπων θεραπείας και πρόληψης.  Τα μακροχρόνια κρούσματα Co τετραπλασιάστηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020, εκτιμά η μελέτη, με βάση τον ορισμό της πάθησης ως περιπτώσεις με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

«Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη ανάλυση, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη υποστήριξη και περισσότερη αλληλεγγύη με όσους βιώνουν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό