15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πενταετές πλάνο επενδύσεων 840 εκατ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων ύψους 840 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας υλοποιεί η Daikin Ευρώπης.

Το νέο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης «Fusion 25», περιλαμβάνει και την Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη της Daikin Ευρώπης, με έδρα στο Βέλγιο, που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες μιας κοινωνίας που εξελίσσεται παρέχοντας ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η θέρμανση, ο εξαερισμός, ο κλιματισμός και τα συστήματα ψύξης (HVAC-R).

Με προβλεπόμενο κύκλο εργασιών που θα αγγίξει τα 5,7 δισ. ευρώ έως το οικονομικό έτος 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι φιλόδοξος (το 2020 ο όμιλος είχε κύκλο εργασιών 3,4 δισ. ευρώ).

Στόχος των επενδύσεων είναι η επέκταση των κέντρων R&D στην Ευρώπη, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η αύξηση των πωλήσεων και η εξάπλωση των υπηρεσιών συνολικά καθώς και η χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου. Για να υλοποιήσει το στόχο της η Daikin σχεδιάζει να προσλάβει 4000 υπαλλήλους έως το 2025 αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής σε 16.000 υπαλλήλους. Τουλάχιστον 400 από αυτούς, θα στελεχώσουν τα τμήματα της εταιρείας στο Βέλγιο, και ειδικά τα τμήματα R&D, τεχνικής εξυπηρέτησης καθώς και τα κεντρικά γραφεία.

Στον πυρήνα του πλάνου της Daikin Fusion 25 βρίσκονται σύγρονες προκλήσεις όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ελλείψεις στον κλάδο της ενέργειας και η ανάγκη για φρέσκο και υγιή αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Το πλάνο της εταιρείας έχει 3 στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης:

Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 Εστίαση στην παροχή ολιστικών λύσεων Λύσεις που εξασφαλίζουν υγιεινό αέρα σε εσωτερικούς χώρους

Ειδικότερα, η Daikin δίνει μεγάλη έμφαση στην μείωση των εκπομπών άνθρακα και σύμφωνα με το πρόγραμμα Environmental Vision 2050 που παρουσίασε το 2018 η Daikin Industries Ltd., η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένης της χρήσης και απόρριψης των εγκατεστημένων προϊόντων της. Ο πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση κατά 30% των εκπομπών CO2 έως το 2025. Στα επόμενα πέντε χρόνια σχεδιάζει επέκταση της χρήσης αντλιών θερμότητας, αναπτύσσοντας συστήματα κλιματισμού και ψύξης εξοικονόμησης ενέργειας με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα (GWP) ή/και φυσικά ψυκτικά. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε δε να ιδρύσει παγκόσμιο Κέντρο R&D στο Βέλγιο.

Καθώς οι αντλίες θερμότητας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο πλάνο μείωσης CO2 της Daikin, η εταιρεία θα προωθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την αξιοποίηση της τεχνολογίας της αντλίας θερμότητας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Χαρακτηριστικά, ο Patrick Crombez, General Manager του τμήματος Θέρμανσης σημειώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο θερμαίνουμε τα κτίριά μας στην Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εξαντλείται ο χρόνος για να απαλλαγούμε από τη χρήση άνθρακα σε αυτόν τον τομέα. Τονίζει ότι αυτή η δεκαετία είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη μέτρων και η ΕΕ πρωτοπορεί με τους στόχους της για το Green Deal.   

Η μετάβαση σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα είναι ένας τομέας έμφασης της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Η Daikin Ευρώπης έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την κυκλική χρήση ψυκτικών που χρησιμοποιούνται σε μεγάλους εξοπλισμούς κλιματισμού για εμπορικές χρήσεις, το οποίο ονομάζεται Daikin LꚙP, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερους τύπους προϊόντων και ψυκτικών. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης περαιτέρω τη σειρά προϊόντων ψύξης που συνδυάζει εξοικονόμηση ενέργειας με χαμηλό GWP και χρήση φυσικών ψυκτικών μέσων.

Τα επόμενα χρόνια η Daikin σκοπεύει να επεκτείνει τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που βασίζονται στη συνδεσιμότητα του εξοπλισμού, όπως η παρακολούθηση των επιπέδων CO2 σε εσωτερικούς χώρους, η κατανάλωση ενέργειας και η πρόβλεψη συντήρησης. Μέρος της επένδυσης ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ανάπτυξη πλατφόρμας αφοσίωσης πελατών.

Επιπλέον, για να προσεγγίσει τους οικιακούς χρήστες και να προωθήσει την εμπέδωση των λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εξοικονόμησης ενέργειας, η εταιρεία θα ανοίξει διαδραστικούς εκθεσιακούς χώρους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Daikin σκοπεύει να αξιοποιήσει το ευρύ χαρτοφυλάκιο και την τεχνογνωσία της σε όλους τους τομείς της θέρμανσης, του εξαερισμού, του κλιματισμού και της ψύξης για να προσφέρει λύσεις που ικανοποιούν τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών, βοηθώντας τους πελάτες να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές CO2. 

Έμφαση δίνεται κυρίως στην αλυσίδα κατεψυγμένων τροφίμων από τον τόπο παραγωγής έως την κατανάλωση (“Farm to Fork”) ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όμιλος Daikin διαθέτει μια πλήρη σειρά συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού αέρα και ενδεικτικά σημειώνεται ότι φέτος οι καθαριστές αέρα της Daikin αξιολογήθηκαν από το Ινστιτούτο Pasteur de Lille που επιβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην εξάλειψη των ιών του αναπνευστικού όπως ο Co-19 και ο ιός της γρίπης. 

Εν κατακλείδι, ο Toshitaka Tsubouchi, Πρόεδρος του Ομίλου Daikin Ευρώπης σχολίασε μεταξύ άλλων: “…Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας για να προσφέρουμε καινοτόμες και εξατομικευμένες λύσεις σε όλα τα προϊόντα και τους επιχειρηματικούς τομείς της Daikin. Είμαι βέβαιος ότι, μαζί με τους πιστούς εταίρους μας και την ανοιχτή συνεργασία με οργανισμούς που μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες για την κοινωνία, θα πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για το Fusion 25”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό