18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεντάωρη προβλέπεται η συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην Ελβετία, παραμονή της συνόδου κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που προαναγγέλλεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για την πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ισχυρός μετά την επιβεβαίωση της υποστήριξης των στενότερων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, τους οποίους ήθελε να καθησυχάσει μετά τα χρόνια της προεδρίας Τραμπ.

Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Γενεύης, προερχόμενο από τις Βρυξέλλες, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη βούλησή του να ανανεώσει την ισχύ στις διατλαντικές σχέσεις και να απευθύνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

“Η συμμαχία μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν”, δήλωσε. Και υπάρχει κατευνασμός στις σχέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν σήμερα ανακωχή για να διευθετήσουν τη σύγκρουση Airbus/Boeing, η οποία χρονολογείται από το 2004 και δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών συνασπισμών.

Απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν αποφασιστικό τόνο τις τελευταίες ημέρες, υποσχόμενος να πει χωρίς περιστροφές ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” του. “Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της”, προειδοποίησε.

Πολύ σημαντική στιγμή του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό, η σύνοδος αυτή είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Είναι ο 5ος Αμερικανός πρόεδρος με τον οποίο ο Πούτιν θα συνομιλήσει από τότε που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 1999.

Ο Λευκός Οίκος θέλησε να βάλει τον πήχυ αρκετά χαμηλά: όχι μεγάλες ανακοινώσεις αλλά ένας στόχος που θα έχει διάρκεια: να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο “σταθερές και προβλέψιμες”.

Για τον Βλαντίμρ Πούτιν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι έχει ήδη αυτό που ήθελε: τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής ως απεικόνιση της σημασίας της Ρωσίας. Η αναγνώριση της δύναμης της Ρωσίας είναι ο βασικός άξονας του Πούτιν τις τελευταίες δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.

 5 ώρες συνομιλιών  

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις χωριστά, ο καθένας μόνος του αύριο, μετά τη συνάντηση τους, δεν προβλέπεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μπάιντεν και Πούτιν θα συναντηθούν στη Villa La Grange, μια υπέροχη κατοικία του 18ου αιώνα, στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου πάρκου της με εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Λεμάν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσουν 4 με 5 ώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άλλοι φρουροί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Γενεύη.

Η πόλη είχε ήδη φιλοξενήσει μια ακόμη πιο ιστορική σύνοδο: την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ρώσου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Η Ρωσία παρέμεινε ακόμη Σοβιετική Ένωση για τα επόμενα 6 χρόνια, αλλά οι τρεις ημέρες της συνάντησης στη Γενεύη σημάδεψαν την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό