16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παύει άραγε η μνήμη να θυμάται;

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ενήλικες κάνουν συχνά παράπονα για προβλήματα μνήμης. Αποτελούν, όμως τα προβλήματα αυτά ελλείψεις στη μνήμη;

Διάφοροι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι θέματα της προσοχής. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Για να θυμόμαστε χρειάζεται να ξέρουμε γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Δηλαδή να έχουμε ένα σκοπό. Αν ο σκοπός που πρέπει να θυμόμαστε κάτι δεν είναι σημαντικός για εμάς τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το θυμόμαστε.

Δίνουμε προσοχή σε ερεθίσματα που επιλέγουμε. Η απομνημόνευση μας εξαρτάται από την προσοχή που θα έχουμε, τη συγκίνηση αλλά και την ποιότητα της αντίληψης μας.

Η έκταση της μνήμης μας δεν είναι απεριόριστη. Δηλαδή η ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί κανείς να συγκρατήσει διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι περιορισμένη. Ερευνητές αναφέρουν πως μπορούμε να συγκρατήσουμε στη βραχύχρονη μνήμη μας από 5 μέχρι 9 στοιχεία με μέσο αριθμό τα 7 στοιχεία.

Ωστόσο από αυτά τα στοιχεία κάποια θα περάσουν στην μακροπρόθεσμη μνήμη μας γιατί κάποια από αυτά θα ξεχαστούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα αποτυπώματα της μνήμης μας αλλοιώνονται. Η μνήμη χρειάζεται χρόνο για να εδραιώσει το αποτύπωμα της. Ο εγκέφαλος λειτουργεί εκπληκτικά όταν τρέφεται σωστά. Η καλή κυκλοφορία του αίματος, η σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου, η σωστή διατροφή, οι καλές συνθήκες διαβίωσης συντελούν στο να έχουμε ένα υγιή εγκέφαλο.

Δεν έχουμε όλοι καλή μνήμη αφού γεννιόμαστε προικισμένοι με κάποιες ικανότητες αλλά και με κάποιες αδυναμίες ωστόσο μπορούμε να ασκούμε τη μνήμη μας και να φροντίζουμε να τρέφουμε σωστά τον εγκέφαλο μας.

Η μνήμη παύει να θυμάται όταν εμείς αμελήσουμε να θυμόμαστε. Ενδυναμώστε τη μνήμη σας και φροντίστε τον εγκέφαλο σας να έχετε μια υγιή καθημερινότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό