22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠαΣοΚ: Ικανοποίηση και «γκρίνιες» για την Κεντρική Επιτροπή – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η «μεγάλη εικόνα» της Κεντρικής Επιτροπής, που εξέλεξε το συνέδριο του ΠαΣοΚ, προκαλεί ικανοποίηση στο στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη. Ο στόχος της συμμετοχής νέων προσώπων, της εκπροσώπησης όλων των τάσεων και της αποφυγής των αποκλεισμών, επετεύχθη σε βαθμό μεγάλο.

Ωστόσο, το σπάσιμο των γραμμών της «προεδρικής» πλευράς, οδήγησε σε παρατράγουδα. Ένα από αυτά είναι το θρίλερ της εκλογής του στενού συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Χρήστου Πρωτόπαπα που εξέπεμπε «λάθος μηνύματα». Μια άλλη παρατήρηση είναι, για παράδειγμα, ότι «δεν γίνεται το πρόσωπο που συμβολίζει την διεύρυνση που επιχειρείται (Κ. Χρυσόγονος) να εκλέγεται στη 210η θέση», και εδώ το μήνυμα είναι λάθος.

Μάικλ Σαντέλ: Να μετακινηθούμε από την αξιοκρατία στην αξιοπρέπεια της εργασίας

Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα της πρώτης εικοσάδας, δεν αντικατοπτρίζουν επακριβώς τις νέες ισορροπίες στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Είναι ενδεικτικό ότι δύο πρόσωπα με κομβικό ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη, η Μάρα Κουκαδάκη (εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη) εξελέγη 82η και η Έλενα Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του προέδρου του ΠαΣοΚ) εξελέγη στη θέση 237. Η γυναίκα που πήρε τους περισσότερους ψήφους και εξελέγη στην 29η θέση είναι η Έφη Χαλάτση, στέλεχος της πλευράς Παπανδρέου, που εξέλεξε πολλά πρόσωπα στην πρώτη εικοσάδα.

Δύο, φαίνεται να είναι τα βασικά συμπεράσματα σε ότι αφορά τους νέους, υπό διαμόρφωση, εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Το πρώτο είναι ότι το νέο ισχυρό πρόσωπο του κόμματος είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Θα είναι ο νέος γραμματέας που θα εκλέξει η Κεντρική Επιτροπή, πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης  και οι ικανότητες του  δεν αμφισβητούνται ούτε από τους αντιπάλους του.  Σημαντικός, και αυτό συμβαίνει διαχρονικά ανεξαρτήτως αξιωμάτων, θα είναι και ο ρόλος του τρίτου σε ψήφους, του Στέφανου Ξεκαλάκη. Ο κ. Ξεκαλάκης τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ανδρουλάκη και είναι το πρόσωπο της «προεδρικής πλευράς» που έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή και από τις αντίπαλες εσωκομματικές πλευρές.

Το δεύτερο είναι ότι η ψηφοφορία έδειξε και το «αντίπαλο δέος» της «προεδρικής πλευράς» και του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι ο νυν γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Εξελέγη δεύτερος με 1.436 ψήφους. Ήταν μια επίδοση που δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους διαβάζουν το υπό διαμόρφωση εσωκομματικό τοπίο. Ο κ. Χριστοδουλάκης δεν υποστηρίχθηκε μόνο από την πλευρά Παπανδρέου και το κομμάτι των «γεννηματικών». Έλαβε ψήφους και από τους συνέδρους της «προεδρικής» πλευράς κάτι που δείχνει ότι η απήχηση που έχει στη βάση της παράταξης είναι, όπως λέγεται, αξιοσημείωτη. Το πιο πιθανό είναι ο κ. Χριστοδουλάκης να αποτελέσει τον εκφραστή των δυνάμεων που της  «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

Ξεχωριστό ρόλο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό, από τα πρόσωπα της νέας γενιάς, θα έχει και ο Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Χρηστίδης κεφαλαιοποίησε την καλή του παρουσία που είχε ως υποψήφιος αρχηγός του ΠαΣοΚ και εξελέγη στην πέμπτη θέση παίρνοντας ψήφους από όλο το εσωκομματικό φάσμα.

Το οργανωτικό κεφάλαιο, θα συμπληρωθεί με την εκλογή του νέου γραμματέα και του νέου πολιτικού συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τα dogfights στην καρδιά του Αιγαίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό