31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην αποπομπή Κεραμέως για τα email των αποδήμων

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην αποπομπή Κεραμέως επιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την επιβολή προστίμου στην Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και το Υπουργείου Εσωτερικών.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την ανακοίνωση της επιβολής προστίμου από την ΑΠΔΠΧ στην Άννα Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του πως «η Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 27/5/24, την επιβολή προστίμου 40.000Euro στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και 400.000Euro στο Υπ. Εσωτερικών – που θα τα πληρώσουν οι πολίτες – για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εξωτερικού, ενώ ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από αίτημά της για αναβολή προκειμένου να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «όπως περιγράφεται και στην απόφαση, αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν ‘μπαλάκι’ επί μήνες μεταξύ ΥΠ.ΕΣ, ΝΔ και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας». Σημειώνει ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά εκ νέου: «Σε ποιους άλλους (πλην της Μ. Ασημακοπούλου που τα παρέλαβε 20/1/2024) έχει παραδώσει ο Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων;». Σχολιάζει ότι δεν περιμένει απάντηση, «όπως δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία για τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με το Predator. Όπως δεν έχουμε λάβει ούτε και για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του. Και όπως δεν περιμένουμε να μας απαντήσουν γιατί πολύ πρόσφατα βουλευτής και στελέχη της ΝΔ βράβευσαν την επίορκο εφοριακό».

ΠΑΣΟΚ: «Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της ΑΠΔΠΧ»

Την παραίτηση Κεραμέως ζητά με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν «η σημερινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχείρησε η κυβέρνηση και προσωπικά η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισημαίνει η Αρχή, δεν προκύπτει ότι έγινε εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην ανεξάρτητη αρχή».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι «όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής υπήρχε η δυνατότητα μαζικής εξαγωγής στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο χωρίς να καταγράφεται ποιος και γιατί τα παίρνει κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η απόφαση αναδεικνύει την ανικανότητα της «επιτελικής» κυβέρνησης να κάνει το αυτονόητο, κάτι που αποδεικνύεται και από το ύψος του προστίμου στις 400.000 ευρώ.

Η Υπουργός οφείλει να παραιτηθεί.

Δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού να παραδίδονται στο κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του, εκθέτοντας τη χώρα και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό