20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠαΣοΚ: Από την Καϊλή σε κλίμα ανάτασης – Το παρασκήνιο της ΚΕ και η επόμενη μέρα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κλίμα στην αίθουσα της συνεδρίασης ήταν βαρύ, αμήχανο και ανήσυχο. Κάποιες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη για την ανάγκη να περάσει η ΝΔ στην αντιπολίτευση και να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις. Στις δημοσκοπήσεις υπήρχε μια μικρή αλλά σταθερή υποχώρηση. Ήταν μια περίοδος προβληματισμού.

Λίγες εβδομάδες αργότερα το κλίμα, στον ίδιο ακριβώς χώρο, ήταν εντελώς διαφορετικό. Απέπνεε αισιοδοξία και διάθεση για εκλογική κινητοποίηση. Ναι, ήταν μια συνεδρίαση με στοιχεία πανηγυρικά, παρουσιαζόταν το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές. Όμως η αλλαγή διάθεσης ήταν φανερή. Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, στη διάρκεια της και ειδικά στο τέλος της χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα.  Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιάνοντας το κλίμα, επανήλθε στο βήμα: «Όποτε και αν προκηρύξει τις εκλογές ο Πρωθυπουργός να είστε σίγουροι ότι το βράδυ των εκλογών θα έχει ανατείλει ο πράσινος ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής» είπε.

«Συκοφαντίες» απαντά ο Θεοδωρικάκος – Ελέγχονται και οι δύο υποθέσεις

Το όλο σκηνικό ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένας καλός τρόπος για να τεθεί το ΠαΣοκ στην αφετηρία της δύσκολης επερχόμενης εκλογικής μάχης.  Η μόνη «γκρίνια» που ακουγόταν στα πηγαδάκια της συνεδρίασης, ήταν αυτή των υποψηφίων βουλευτών του Λεκανοπεδίου. Ήταν Κυριακή και δεν προλάβαιναν, λόγω της συνεδρίασης, να προλάβουν τις κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας, στις οποίες είχαν προσκληθεί.

Όμως, πέραν του κλίματος ανάτασης που καταγράφηκε στην συνεδρίαση της ΚΕ, υπάρχει και μια πολιτική πραγματικότητα που προκαλεί προβληματισμό στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Ο απόηχος της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, όπως εκτιμούν, δεν αφήνει αμφιβολία ούτε για τη δυσκολία της εκλογικής μάχης ούτε για την τακτική που έχουν επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Και οι δύο θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε «παιχνίδι για δύο», στο οποίο δεν χωράει τρίτος παίκτης.

Ποια είναι η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στην πίεση αυτή; Μπορεί η «στρατηγική του προγραμματικού λόγου» να αντέξει όλο αυτό το κλίμα τοξικότητας; Θα φτάσει το μήνυμα της «εναλλακτικής, προοδευτικής, κυβερνητικής  πρότασης», που θέλει να  εκπέμψει το ΠαΣοΚ  στη βάση της κοινωνίας ή θα χαθεί μέσα στη σκόνη της μετωπικής αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ;  Ήδη, το μήνυμα που έχει λάβει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι τα σήματα που στέλνονται προς την κοινωνία χρειάζονται ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική της θεσμικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί.  Δεν παράγει θόρυβο αλλά, όπως εκτιμάται, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα φέρει αποτελέσματα. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λένε συνομιλητές του «δεν θέλει το ΠαΣοΚ να παράγει κραυγές αλλά θέσεις και προτάσεις».

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται, παρά τον προβληματισμό που επικρατεί, αισιόδοξοι. Εκτιμούν ότι αυτή η τοξικότητα είναι πολύ πιθανόν να γυρίσει μπούμερανγκ στους δημιουργούς της, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Τα σκάνδαλα του ενός και τα σκάνδαλα του άλλου. Μοιάζουν τόσο πολύ που αφήνουν κενό, ο κόσμος θέλει να ακούσει κάτι άλλο».  Επιπλέον, επισημαίνουν δύο στοιχεία που την διαφοροποιούν σε σχέση με αυτήν του 2019. Το πρώτο είναι ότι «τα ψηφοδέλτια είναι πολύ πιο ισχυρά». Το δεύτερο είναι ότι το «ΠαΣοΚ διαθέτει, μετά την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του, κομματική δομή, έναν εκλογικό μηχανισμό, που υπερτερεί του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν εφάμιλλος της ΝΔ».

Στην χθεσινή συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «το δίλημμα, λοιπόν, των επόμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι: Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας. Ή με αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τα θυσιάσουν όλα για το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, την κοινωνική ειρήνη, την ευημερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρουσίασε ένα δεκάλογο προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠαΣοΚ στη βάση του οποίου θα επιχειρηθεί η οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής προοδευτικής συμμαχίας. Και, τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα στους πολίτες. «Δεσμεύομαι σήμερα στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι αν μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, ένα μήνυμα αναγέννησης και προοπτικής, θα τους το ανταποδώσουμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, ανοίγοντας άμεσα την επόμενη ημέρα βάσει του προγράμματός μας έναν διάλογο για πεδίο συγκλίσεων και όχι ένα πεδίο συγκρούσεων και διχασμού. Χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό