13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρουσιάστηκε η πρώτη διαστημική μοτοσυκλέτα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη οι αστροναύτες βασίζονταν μόνο στην εκπαίδευση τους για την έλλειψη βαρύτητας που υπάρχει εκεί για να κινούνται. Σε επόμενες αποστολές οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ένα όχημα τύπου μπάγκι για να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το σημείο στο οποίο είχαν προσεληνωθεί.

Στη συνέχεια όμως οι επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο σταμάτησαν και μαζί τους διακόπηκε η κατασκευή οχημάτων μετακίνησης και εξερεύνησης σε κόσμους έξω από τη Γη. Όμως το νέο πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη της NASA έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για οχήματα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες όταν βρίσκονται εκεί. Έχουν ήδη παρουσιαστεί τα σχέδια κάποιων οχημάτων που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Πρόκειται για μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα οχήματα μεταφοράς αστροναυτών που προσφέρουν από τη μια πλευρά ασφάλεια στους επιβάτες ενώ παράλληλα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξερεύνησης.

Η γερμανική εταιρεία Hookie παρουσίασε τη δική της πρόταση για τις μετακινήσεις των αστροναυτών σε άλλους πλανήτες. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για να κινείται σε περιβάλλοντα όπως αυτό της Σελήνης και του Άρη. Οι κατασκευαστές ονόμασαν την μοτοσυκλέτα «Tardigrade» που είναι η αγγλική ονομασία των βραδύπορων, των υδρόβιων μικροσκοπικών αρθρωτών ζώων που έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που κινείται με ταχύτητα περίπου 15 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία της μοτοσυκλέτας της δίνει αυτονομία κίνησης για περίπου 110 χλμ. Είναι κατασκευασμένη από τα πλέον ελαφρά υλικά και έτσι το συνολικό της βάρος δεν ξεπερνά τα 135 κιλά. Οι τροχοί  δεν περιέχουν αέρα, αποτελούνται από άνθρακα και προστατεύονται από ένα πλέγμα αλουμινίου που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να κινείται σε οποιουδήποτε είδους τερέν και να αντιμετωπίζει κάθε είδους επιφάνειες και εμπόδια. Η μοτοσυκλέτα αποσυναρμολογείται και συναρμολογείται ξανά πολύ εύκολα σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

Την αρχική έμπνευση για τη διαστημική μοτοσυκλέτα είχε ο Ρώσος σχεδιαστής Άντριου Φαμπισέφσκι τα σχέδια του οποίου κέντρισαν την προσοχή της Hookie που προχώρησε στην υλοποίηση της ιδέας. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται ζήτημα χρήσης της μοτοσυκλέτας σε κάποια από τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και μέχρι να αποφασίσει κάποιος να την πάρει μαζί του έξω από τη Γη θα αποτελέσει έκθεμα σε μουσείο αυτοκίνησης του Λος Άντζελες.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό