29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Παραμένουν οι πιέσεις στο ταμπλό, σε κίνδυνο οι στηρίξεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον… αστερισμό της μεταβλητότητας παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιμένουν και να μην επιτρέπουν την άμεση ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Παρά τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη και τα διαδοχικά εταιρικά deals, η επιθυμία για «χώνεψη» των πρόσφατων υψηλών αποδεικνύεται αρκετά ισχυρή, κάτι το οποίο εντείνεται κι από το επισφαλές διεθνές περιβάλλον.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά διατηρεί την πλαγιο-καθοδική κίνηση, η οποία έχει φέρει μια συνολική αναδίπλωση άνω του 4% σε σχέση με τις κορυφές των 1.502 μονάδων, δοκιμάζοντας την αντοχή των στηρίξεων (1.436 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 1.437,84 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (1.442,21 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.437,84 έως 1.449,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 451.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένο πακέτο στην Jumbo.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola χάνει τουλάχιστον 2%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,93 ευρώ. Νέες πιέσεις ασκούνται στην Intracom, ενώ η Alpha Bank ακολουθεί στο -1%. Αντίθετα, μικρά κέρδη εμφανίζουν οι Εθνική – ΔΕΗ.  

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης καταβάλλει προσπάθειες ανακοπής των διήμερων ισχυρών απωλειών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,09% και τις 1.262 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,81% και τα 8,182 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,64% και τα 2,034 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,625 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,21% και το 1,5945 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 3.482 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναδιπλώνεται στο -2,8% και τα 31 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Σαράντης – Ελλάκτωρ – Autohellas. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνεται κατά 1%, με τη μετοχή της Cenergy να ανακάμπτει στο +2,2% και τα 8,6 ευρώ. Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Viohalco και Titan ακολουθούν τουλάχιστον στο +0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 2.315 μονάδες), η μετοχή της Intracom παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, μετά το deal για την Ευρώπη Ασφαλιστική, διολισθαίνοντας στο -3% και τα 3,5 ευρώ. ΕΧΑΕ, Profile και Dimand υποχωρούν άνω του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat ενισχύεται στο +1,1% και τα 5,1 ευρώ. Η μετοχή της Intralot έπεται στο +0,9%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Οι 12+5 εισηγμένες με αποδόσεις έως +46% στο 5μηνο

Δεν υποχωρούν οι πωλητές

Στην περιοχή του -4% ανέρχεται η απόσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά να έχει προσλάβει μια ξεκάθαρα πλαγιο-καθοδική πορεία.

Η νευρικότητα στο εξωτερικό, εν μέσω των αντίρροπων τάσεων για τα διεθνή επιτόκια, σε συνδυασμό με την ανάγκη για «χώνεψη» των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, συνιστούν τους δύο βασικούς παράγοντες της εν εξελίξει αναδίπλωσης.

Κάπως έτσι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (29/5), είδαμε τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τις 16 Απριλίου, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» και τις τράπεζες να συνιστούν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές».

Μάλιστα, η αγορά οπισθοχώρησε κάτω των πρώτων στηρίξεων των 1.467 μονάδες, με τις 1.436 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) να συνιστούν το επόμενο ανάχωμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στις 1.327 μονάδες.

Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ να ανακοινώνουν την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Χθες είχαμε ενημέρωση από τις ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Κρι Κρι.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και οι αλλαγές στον FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να εισάγεται στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών. Η τελευταία, μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθούν στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE MID CAP), απ’ όπου διαγράφονται οι Αλουμύλ και Premia. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου.

Αύριο, τέλος, εκτός της προγραμματισμένης δημοσίευσης του report από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η αγορά περιμένει και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σημαντικά τον συναλλακτικό τζίρο.

Στασιμότητα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι ρευστοποιήσεις φαίνεται ότι παραμένουν στο προσκήνιο, ενόσω το διεθνές επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει επιδεινωθεί, λόγω της εκ νέου αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 515 μονάδες (+0,35%), με τον γερμανικό DAX να σταθεροποιείται στις 18.480 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures στη Wall Street προμηνύουν μια πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H βουτιά 6μηνου στη Eurobank και το μέρισμα στην Coca Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό