18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρακολουθούμε τις ενέργειες του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]gr

Ρητή διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις ενέργειες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής έδωσε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος κατήγγειλε πως ο βουλευτής Ροδόπης του κόμματος, Ιλχάν Αχμέτ, δέχεται απειλές από «παρακρατικούς κύκλους της Τουρκίας».

«Το υπουργείο Εξωτερικών – τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό- παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στη Θράκη, προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες» τόνισε σε έγγραφό του ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο με πρώτο υπογράφοντα τον Μιχάλη Κατρίνη είχε καταγγείλει τη δράση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το ίδιο ισχύει «ευνοήτως» και για τις δράσεις και δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Υπογράμμισε δε με νόημα ότι οι δράσεις του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής όπως και κάθε άλλης προξενικής αρχής ξένης χώρας στην Ελλάδα «οριοθετούνται με σαφήνεια από τη Σύμβαση της Βιέννης του 1963 περί των προξενικών αρχών».

Ακόμη ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η χώρα μας παρεμβαίνει συστηματικά τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε όλα τα αρμόδια πολυμερή fora «ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για τα σοβαρά ελλείμματα της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων ασφαλώς των μειονοτικών δικαιωμάτων». Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελληνική Πολιτεία εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και σεβόμενη τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) όπως επίσης και τις προβλέψεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων «λαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την προαγωγή της ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Θράκης».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρίνης και οι άλλοι δύο ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος) είχαν καταλογίσει στον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής πως «υπερβαίνει τον διπλωματικό του ρόλο» και «παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας». Επικαλέστηκαν, μάλιστα, καταγγελίες του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, για σοβαρές απειλές εναντίον του «από παρακρατικούς κύκλους της Τουρκίας», για «εξωθεσμικούς μηχανισμούς που έχουν σαφή αναφορά στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής» καθώς και για «εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ιδίου όσο και του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ενώπιον της κοινής γνώμης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόσθεσαν ότι οι απειλές απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος». Προειδοποίησαν επίσης ότι από την δραστηριότητα του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής «εμφιλοχωρεί κίνδυνος για πρόκληση διχόνοιας μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού της Θράκης και της ναρκοθέτησης της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό